2013. január 31., csütörtök

Szafariszósz, ...vagy vadasmártás.


A cím, saját lökött agyam szüleménye. Egyébként ritkán, normális is tudok lenni!!! 
Kerestem a vadas mártásra megfelelő szinonímát, és ez jutott eszembe. Szinoníma is, alliterál is, akár elmehetnék nyelvésznek! De főzni jobban szeretek. Ennyi előzetes után, néhány szó a vadasról. Vagy ha így jobban tetszik, a "szafariszószról".




Vadas marha, makarónival. A húst hagyhatod egyben, vagy apróra vágva is tálalhatod.



Ma vadas sertéshúst ettem, makarónival. Szeretem ezt a pikáns, szaftos ételt. Eszembe jutott, hogy amikor legutóbb csináltunk ilyet párommal, akkor dokumentáltam is. Gyorsan előkaptam a fotókat, és írtam hozzá egy használati utasítást. A recept nem okozott gondot. Mivel kedvenc kajáink közé tartozik, fejből is megy. Ha meg véletlenül elfelejtenék valamit, hála a szövegszerkesztőnek, később is átírhatom bejegyzésemet. Emlékeim, nem agyam legmélyebb zugában vannak elrejtve, ezért nem okoz gondot előbányászásuk.

Így készült.
Imigyen csináltuk: 
Adott volt a marhahusi. Más húsból is elkészíthető, de momentán, ez volt az adott. A marhának is az a része, amiből ez a kaja a legfinomabb. A szegy-oldalas. Ez kellemes aromájú főzetet ad, ami levesnek is kitűnő. Most elárultam magam. Nem csak vadas marha készült ám. Nem hagyunk, semmit kárba veszni! Az a rengeteg finom húslé sem mehet pocsékba. Csinálhatsz belőle később is leveskét, de ez egy komplett hétvégi menühöz, tökéletesen megfelel. A leves, és vadas kombináció. 
Nem csak a leves, hanem főleg a vadas miatt is, sárgarépával, zöldséggel, hagymával lett feltéve főni a hús. Került a vízbe só, szemes bors is. A borsból több, mint általában egy leveshez kerül. A leírtakból kitűnik, hogy a zöldségfélék együtt főnek a husival. Természetesen, előtte levették piszkos ruhájukat, és tisztán, aprítva ugrottak a fazékba. Hosszú, forró fürdő várt rájuk. Ebben az esetben nem kellett figyelni, hiszen nem okozott gondot, ha esetleg kelleténél jobban szétfő a répa, és a zöldség, mert épp ez a cél. Addig főzzük, amíg a hús kellően meg nem puhul. Aztán, leszűrjük. A husit külön, zöldség, répa, hagyma, főtt borsszemek szintén külön. És ha eddig nem kerestük volna elő a botmixert, most gyorsan tegyük meg. 


Előkerült a botmixer is.

Akár krumplinyomóval is összetörhetnénk a vadas hozzávalóit, de erre a célra a villanyos kavaró alkalmasabb. Mondhatnám, erre született. A pépesítésre! Eszembe volt, és nem hagyom ki, hogy a hús kiválogatásánál, figyeljünk ám! 


Csak a répától sárga. Nincs
benne sáfrány, vagy kurkuma.
Kellemetlen tud lenni, ha egy véletlenül ottfelejtett csontdarab benne marad a mártásban! Tehát elérkeztünk, a mártás kutyulásához.  A húson kívül, minden maradhat a fazékban. A sárgarépa, zöldség, a főtt hagyma, a bors is. Kevés húslé is kerülhet rá. Sőt! Kötelező. Épp annyi, amennyi szükséges. Amikor annyit robotoltunk rajta, hogy csomómentes, tehetünk hozzá kevés cukrot, mustárt, tejfölt, és lisztet. Ismét alágyújtunk, és felforraljuk. Érdemes megkóstolni! Ilyenkor én még szoktam rá tekerni, egy kevés frissen őrölt borsot is, mert úgy szeretem. Nagyon apróra vágott, petrezselyem zölddel is meg szoktam bolondítani. A mártással, ezzel kész is vagyunk. A csontról lefejtett húst, apró csíkokra, vagy kockákra vágjuk, és választhatunk. Vagy összekeverjük a mártással, vagy tálalásnál külön-külön adjuk hozzá a húst, és a mártást a körethez. A köret pedig lehet tészta, de ha rengeteg időd van, készíthetsz zsemlegombócot is. Elképzeltem a knédli-vadas párost is. Lehet, hogy nyerő páros lenne.
Nem maradt tehát más hátra, mint előre! Nem a hadak útján, csak asztalhoz kell ültetni a családot. Az, pedig nem megy nehezen, hiszen nálunk a vadast mindenki szereti! És az előtte tálalt húslevest is, amit vagy cérnametélttel, vagy eperlevéllel tálalhatunk.
Ha van egy olyan Drága Anyósotok, mint nekem, akkor nem csak ünnepeken, csigatészta is kerülhet bele.

Tudom, hogy nem úszom meg ennyivel, és mielőtt rám pirítanátok, itt vannak a szükséges alapanyagok:
1,5 kiló hús. Jelen esetben marhából készült, de lehet sertés, vagy pulyka, sőt csirkemell is. Fél kiló répa, 2-3 petrezselyem gyökér, 2 fej hagyma, 15-20 szem bors, só, 2 kanál mustár, kevés cukor, 1 nagy pohár tejföl, kevés liszt.


1 megjegyzés:

  1. Kedves szakács!
    Akkor én még finomabbat mondok. A vadasnak való húst - egyben - meg kell spékelni szalonnával és egy-két napig hagyni kell érni a hűtőben a páclében, ami maga a zöldségek nélküli húslé. Ha ettél finomat, akkor ez az!

    VálaszTörlés