2013. január 31., csütörtök

Rakott zöldségek... Brokkoli, zöldbab, karfiol, káposzta, kelbimbó. Újabb "csöves" ételek.

Ezzel a módszerrel, többféle rakott zöldség is elkészíthető.  A lényeg, hogy külön készítjük el a hozzávalókat, amire ráhalmozzuk a zöldségféléket, és a végén egy sajtos, tejfölös, tojásos, lisztes keverékkel leöntjük. Így kerül aztán a sütőbe. Ezzel a módszerrel, készíthetünk a brokkoli mellett, rakott zöldbabot, karfiolt, kelbimbót is. Ezt is sorolhatjuk a csőben sült ételek közé. A "csőben sült" kifejezéssel, korábbi blogbejegyzésemben foglalkoztam már. Itt olvashatjátok!
 

Rakott brokkoli. Más zöldségekkel is lehet "csövezni"

Klasszikus rakott ételnek tartom tehát. Mint elkészítési mód, alkalmazható a felsorolt zöldségfélékhez.
A brokkolit rózsáira szedjük, sós vízben előfőzzük. Tehetünk a főzővízbe néhány gerezd fokhagymát is. Ezeket, később a tepsibe is tehetjük, a brokkoli mellé. Nem kötelező, de én így szeretem.

rakott karfiol.
Szükségünk van a zöldségek mellett rizsre, tojásra, darált pulyka, vagy sertéshúsra, hagymára, tejfölre, reszelt sajtra, és fűszerekre. 

A rizst külön megfőzzük. A hagymát nagyon apróra vágva, zsiradékon megpirítjuk, majd hozzáadjuk a darált húst, és addig pároljuk, míg a hús ki nem fehéredik. Fűszerezzük. 
rakott káposzta.
Sózzuk, borsozzuk, és kevés őrölt pirospaprikát is adunk hozzá. A sütő edényünk (ami lehet sütőtál, tepsi, cserépedény is) aljára tesszük az előfőzött rizst. Erre kerül a húsos ragu, majd ráhalmozzuk a zöldségféléket. A húst, össze is keverhetjük a rizzsel.
rakott kelbimbó.
A brokkoli rózsákat akár kettévághatjuk, hogy könnyebben ki tudjuk használni edényünk kapacitását.
Hozzátehetjük a főzővízből megmentett fokhagyma gerezdeket is. Kicsit sózzuk, borsot őrlünk rá. 

Ha mindezzel megvagyunk, nyakon öntjük félkész művünket, a kikavart, tojásos, tejfölös, enyhén lisztes krémmel.
A végeredmény újra. A rakott brokkoli.
Ha túl sűrűnek találod, önthetsz bele kevés tejet is. Lényeg, hogy csomómentes legyen a mártás.  Legvégén megszórod reszelt sajttal, és fólia alatt párolod. A fóliára, nincs is minden esetben szükség, hiszen mindent előfőztünk, sütöttünk. Amiért mégis javaslom, mert a fólia alatt összepárolódnak az ízek. Akár fólia alatt, akár anélkül, gyorsan elkészül. Tanácsos a végén kicsit pirítani a tetejét. Lényegesen szebb lesz az elkészült mű. Mivel az étel élvezete, sokoldalú érzés, nem csak az ízekre, de az ételünk szépségére is oda kell figyelni. Sokkal jobban esik, az ízlésesen tálalt étel. Természetesen az íz a leglényegesebb, de a külcsín sem lényegtelen. A rakott ételeket minden esetben tanácsos kicsit pihentetni. Lényegesebben könnyebb tálalni. A nagyon melegen tálalt rakott étel, tapasztalataim szerint, könnyebben szétesik, mint a pihentetett.

Ilyenkor mindig illik megadni a hozzávalókat is. Én ezekből készítem a rakott brokkolit:

2 fej brokkoli, 
fél kiló darált sertés, vagy pulykahús, 
egy nagyobb csésze rizs,  
4 dl. tejföl, 
2 tojás, 
2 nagyobb fej hagyma, 
pár gerezd fokhagyma, 
20 dkg. reszelt sajt, 
2 ek. liszt,  
só, bors, őrölt pirospaprika, 
kevés zsiradék, a sütéshez.

Mint már az elején írtam, el lehet készíteni más zöldségfélékből is a rakott finomságot. Szívből ajánlom a zöldbabot, a kelbimbót, a karfiolt is. Mindegyikkel finom lesz!



 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése