2013. január 15., kedd

Egyem a zúzádat! Zúzapaprikás.


Zúzapöri. Ahogy mi szeretjük. Sok szafttal, tejföllel.

A kedvenc kajáink közt, előkelő helyen van a következő finomság. Ezt az ételt, szinte lehetetlen elrontani. Próbáld meg szétfőzni a zúzát! Előre megmondom, nem fog sikerülni. A tésztát szétfőzheted, de a zúzát nem. Ezért érdemelte ki a zúzapöri az 1-10-es biztonsági skálán a tízes fokozatot. Ha követed a leírást, nem tudod odaégetni. Más ételek főzése közben, becsengethet konyhádba Kozma elvtárs, és be is kukkanthat fazekadba, de ebben az esetben kizárva. Mármint az Öreg Kozma! És ez is a legegyszerűbb kaják közt van.

Pulykazúza. Ha ebből készíted 
a pörit,
darabold fel! 
Nejem nagyon kényes a zúzára. Igaza van! Megfelelően meg kell tisztítani. Ez a madarak zúzógyomra, ami tartalmazhat apró kavicsokat, homokot, de találtak már benne üvegdarabokat is. Miért van a madaraknak zúzája? Azért, mert nincs foguk. Marha egyszerű magyarázat. A magevő madarak, nem tudják megrágni a kaját, ezért mielőtt emészthetnék, fel kell darabolni azt. Ezt az aprítást végzi, a csupa izom zúza, a mi legnagyobb örömünkre. Mert ezt a csupa izom gyomrocskát mi megfőzzük, és jól lakunk vele. Mindegy milyen zúza. Lehet csirke, pulyka, kacsa, de akár strucc is. De előtte felvágjuk, megmossuk, a középen lévő szarus réteget lenyúzzuk. Ezután alkalmas csak a zúzika a főzésre. Sokkal egyszerűbb, ha bótban veszel zúzát. Akkor nem kell kínlódnod, de azért egy utólagos kontrollt megér. Hátha találsz még, apró megbúvó határsértőket a csomagban!
Ha minden OK akkor hozzákezdhetsz. Hagymát kell pucolni. Elég sokat! A zúza, ugyanis nem fog levet engedni. Hiába próbálod rábeszélni, hajthatatlan marad! Így a szaftról, magadnak kell gondoskodni. Ennek pedig alapja a hagyma. Nem kell nagyon apróra vágni, mert hosszú ideig fog főni. Azalatt szétomlik. Én szoktam bele tenni fokhagymát is. Valamint, jó Magyar szokás szerint lecsót. Ha van friss paprika, paradicsom, akkor azt. Tehát a hozzávalókat felaprítjuk. Ez nem lesz gyorskaja, ezért időben kezdj hozzá! 



Megfelelő mennyiséget kell csinálni! 

Két fejlődésben lévő fiatalnak, 
és szüleiknek kell jól lakni! 
Let's go! 
Kevés zsiradékon (zsír, vagy olaj) üvegesre pirítjuk a hagymát. Ha nem ég oda, akkor már minden veszély elmúlt. Beletehetitek a fokhagymát is, és kevés köménymagot. Ezek pirulhatnak kicsit együtt. És akkor jöhet a zúza! Együtt pirulnak addig, míg a zúza elkezd fehéredni. Mehet hozzá, az őrölt piros paprika is, majd néhány keverés után a lecsó. (nyáron a friss paprika, és pari) Annyi vízzel felöntjük, hogy ellepje, és kevés sót, őrölt borsot rászórva, fedő alatt főzzük, és főzzük, és főzzük. Közben nyugodtan megnézheted az "elfújta a szél" c. film első részét! Nem fog odaégni. A szaftját időnként ellenőrizheted, és ha elfő pótolhatod. Tehetsz bele zöld fűszereket is, ha szereted. Ajánlom a kakukkfüvet, és a bazsalikomot. Ha bazsalikomot is teszel bele, csak a legvége felé tedd. Akkor kellően megmarad az aromája. Ha már jó ideje főzöd, akkor nekikezdhetsz vizet forralni a tésztának. Vagy galuskának. Vagy tarhonyának. Mert ez az étel ezekkel jó! Na meg tejföllel! A tészták közé sorolom a galuskát, és a tarhonyát is. Sőt ! Dobogós helyen.



A köret is elkészült. Orsó tészta. 

Tudjátok, hogy van ahol 
"rugótésztának" nevezik? 

Ne felejtsd el! Mielőtt  bármit tálalsz, kóstold meg! A pörit, és a tésztát is. Ne utólag kelljen fűszerezni. Nem győzöm elégszer hangsúlyozni, hogy a kellően fűszeres étel nagy siker. De ne legyen se több, se kevesebb! 
Ezért kóstoljátok, ha kell többször. Azért maradjon a többieknek is!

Zúzapöri tálalva.



Mi kell hozzá?
1 kg. zúza
3 nagy fej hagyma, pár gerezd fokhagyma
1 üveg lecsó vagy friss paprika, paradicsom
só, bors, köménymag, őrölt pirospaprika. ha szeretitek, mehet bele csípős is.
Kell hozzá még fazék, (2 mert a tésztát is kell valamiben főzni)
tűzhely, gyufa (mással is be lehet gyújtani) ((kovakő, acél, tapló)) (((ja az én vagyok)))
tészta, és tejföl. Ha nokedlit csinálsz, tojás, liszt.
Arzén mentes víz.
Tányér, evőeszköz, asztal.
Bor, sör, a főzés közbeni üresjáratban.


Jó Étvágyat!




Ui: Nem akartam megbolygatni a bejegyzés egységét, de eszembe jutott, hogy ezt az ételt is el lehet készíteni bográcsban is. Na meg nem rontja el, ha egy kis száraz vörösbor is kerül hozzá, főzés közben. Mehet a fazékba is belőle, nem csak a szakácsba! Egyikbe sem kár!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése