Szeretem a keleties ízesítésű ételeket, és mivel ezeket az alapanyagokat találtam itthon, összedobtam egy gyors, currys csirkét. Íze különleges a curry fűszerkeverék miatt, inkább indiai jellegű, bár a végén hozzáfűzött mellékletből kiderül, hogy a fűszerkeverék, Angliában érte el pályájának csúcspontját.
India sokáig Angol gyarmat volt, így az onnan származó fűszerek kedveltek lettek az óhazában is. A munkafolyamat tervezett összehangolása miatt, 30 perc körül végeztem az előkészítéstől, az étel tálalásáig. Gyors, finom kaját dobtam össze rövid idő alatt.
India sokáig Angol gyarmat volt, így az onnan származó fűszerek kedveltek lettek az óhazában is. A munkafolyamat tervezett összehangolása miatt, 30 perc körül végeztem az előkészítéstől, az étel tálalásáig. Gyors, finom kaját dobtam össze rövid idő alatt.
Ezekből készült:
2 db. csirkecomb,
1 db. sárgarépa,
1 db. színes paprika,
3 db. kisebb paradicsom,
1 db. lilahagyma,
2 szál újhagyma,
2 gerezd fokhagyma,
fél marék zöldbab, és ugyanannyi zöldborsó,
10 dkg. csiperke gomba,
kevés gyömbér,
1 kk. őrölt koriander,
1 kk. curry por, vagy paszta,
só, őrölt bors,
kevés olaj.
A csirkecombokat sós vízben feltesszük főzni. A sárgarépát megtisztítjuk, csíkokra vágjuk. A hagymával ugyanezt tesszük. A fokhagymát szétnyomjuk, felaprítjuk. A gombát felszeleteljük, a paradicsomokat negyedbe vágjuk. A közben megfőtt csirkecombokat kicsontozzuk, csíkokra vágjuk.
Kevés olajon megpirítjuk a hagymát, a fokhagymát, és a felcsíkozott répát. Hozzáadjuk a megfőtt, csíkokra vágott csirkecombokat is. Megsózzuk, majd kevés csirke alaplét öntünk rá a comb főzővizéből.
Lobogó sós vízben feltesszük főni a tésztát.
Őrölt koriander maggal, és curry porral ízesítjük, valamint gyömbért reszelünk rá. Rövid idő után hozzátesszük a negyedelt paradicsomokat, a csíkokra vágott paprikát, a zöldbabot. A zöldborsót, és a szeletelt gombát is hozzáadjuk. A durvára vágott újhagyma is hozzákerül, és frissen borsot őrlünk rá.
A közben megfőtt, leszűrt tésztára halmozzuk. A tésztát nem kell átöblíteni!
A curry keverékhez illik a csili is, és bár én kivételesen nem tettem bele, ajánlom azt is hozzá. Akár így, akár úgy, kitűnő tésztás egytál a végeredmény. És nem utolsó szempont, hogy gyors, és nem is drága.
"A curry az angolok révén vált általános kifejezéssé, amit mindenféle indiai étel fűszerezéseként értelmeztek.
A nálunk erős, jellegzetes fűszerkeverékként ismert curry Indiában valójában nem létezik. Ma már azonban a curry szó leginkább bizonyos őrölt fűszerek keverékét jelöli. Ezt a keveréket a gyarmatokról hazatelepülő angolok fejlesztették ki, hogy egyfajta tipikus indiai ízt utánozhassanak szárított fűszerek segítségével.
A fűszerkeverék összetétele erősen változó lehet; karilevelet nagyon ritkán tartalmaz. Legfőbb alkotóelemei: római kömény, kurkuma, lepkeszegmag, csilipaprika.
Az indiaiak körülbelül 25-30 fűszerből produkálják a különböző karis-aromákat, egy-egy ételbe általában hat-nyolcféle fűszert tesznek. A fűszereket frissen, közvetlen a fogyasztás előtt őrlik és a megadott mennyiségben adagolják az ételekbe.
A különféle fűszerkeverékeket maszalának nevezik, az illatos, aromás fűszerkeveréket pedig garam maszalának hívják, amit a már majdnem kész ételekbe tesznek" (forrás: wikipédia)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése