2015. február 19., csütörtök

Gasztropajti spéci szósza.


Elmaradásban vagyok! Erre jó egy tüzetes ellenőrzés a kajakészítésekről szóló fotóim közt, hogy rájöjjek, komoly hiányosságok vannak oldalamon! Olyan, általam fontos dolgokról felejtkeztem el, mint a spéci szószom, amit még kora ősszel készítettem, és lassan mind elfogyott már. Elkészítésével idén sem lesz gond, mert emlékszem minden mozzanatra. Emlékszem arra is, hogy miket tettem hozzá, hiszen a címkékre is ráírtam. Nincs benne titkos anyag, de most mindent elárulok részletesen, és aki kora ősszel megpróbálkozik receptem alapján megcsinálni a spéci szószomat, biztos sikerrel fog járni! 
Miért is csináltam? Rengeteg ételt készítettem már vele, de használtam pizzaszószként is, ha kicsivel pikánsabb ízt kívántam mint máskor.
Használtam már ragukhoz, mert tömörebb íze volt, mint a sima paradicsomszósznak, de kelt tésztákba töltelékként is került már belőle. Most, hogy leírom végre a receptet, előre dolgozok, hiszen idén csak meg kell keresnem hogyan készült az előző. Elképzelhető viszont, hogy újabb receptet kell írni, ha újra sor kerül rá, mert mindig kísérletezek, és soha nem készítem ugyanúgy kajáimat mint az előző alkalommal! 
Azért most leírom, ezzel megőrzöm az utókornak a spéci szósz receptjét. Hívhatnánk ajvárnak, de akár zakuszkának is, de mégis más mint ezek. Paprika, és padlizsán a fő alapanyagok, de végre lássuk a hozzávalókat!


2 kg. kápia paprika,
2 kg. padlizsán,
1 kg. paradicsom,
1 kg hagyma,
1 fej fokhagyma,
3 db. krumpli,
1 nagy zeller,
1 kg zöldpaprika,
2 dl. száraz fehérbor,
2 db alma,
kis csokor petrezselyem zöld,
kis csokor bazsalikom,
2 kisebb csili,
só, őrölt bors.

A padlizsán sütőbe tettem, villával megszurkáltam. 10 perc után mellétettem a kápia paprikát is, és 20 percig tovább sütöttem őket. A padlizsán 30, a paprika 20 percig sült. A paprikát kihűlés után meghámoztam, a padlizsán húsát lekapartam a bőréről.
A többi zöldségfélét feldaraboltam, majd kevés olajon először a hagymát, majd a kockákra vágott krumplit, és a zellert pároltam meg.
Enyhén megsóztam, majd jött a többi alapanyag. Az apróra vágott fokhagyma, a felkarikázott paradicsom, kevés zöldpaprika, 2 dl. fehérbor, petrezselyem zöld, és fedő alatt  30 percig főztem. A meghámozott, és feldarabolt almát is hozzáadtam, valamint a padlizsán belsejét, és a meghámozott kápia paprikát is. Megborsoztam, és botmixerrel jól összedolgoztam. 
Mivel hosszabb távra gondolkoztam, 1 mokkáskanál borként, és 1 kávéskanál nátrium benzoátot adtam hozzá a turmixolás közben. Jól kimosott tejfölös vödrökben, és mikróban fertőtlenített üvegekben tároltam ezidáig. Először a vödrös verzió fogyott el, de az utolsó üveg szósz, fél év tárolás után is az eredeti ízzel örvendeztetett meg. 


Most február közepe van, és mily szerencse, hogy előrelátóan minden fázisról készítettem fotót, így könnyebb dolgom van a kajáim rekonstruálásával. Kár lett volna, ha ez a nagyon finom, sokoldalú szósz  eltűnik a süllyesztőben! Egyébként nem tűnt volna el! Néhány éve megszokott őszi munkáim közé tartozik, hogy különféle szószokat, mártásokat gyártok, amik jó esetben tavasz közepéig kibírják. Lehet, hogy többet kellene csinálni? Igen, ha lenne hol tárolni!


1 megjegyzés: