Már sokszor leírtam, soha nem dolgozok receptből. Hacsak nincs konkrét elhatározás, ételeimről általában a pillanatnyi instrukciók döntenek. Sokszor előfordul, hogy meglátok valami szépet a boltban, piacon, végiggondolom, mi van otthon, és már vásárlásnál beindul az agyam. Így utána nekiállok alkotni. Ez aztán, természetesen, menet közben is változhat, kivéve a sorrend, amivel az ételek a serpenyőbe kerülnek. Különösen akkor, ha kínai jellegű ételt készítek. Természetesen, nem recept után, szabadon.
Másokkal szemben, talán könnyebb helyzetben vagyok, mert sok étel alkotórész található konyhámban, és bizonyos fűszerekért sem kell a boltba menni, mert megtalálható a polcon. Nem vagyok fűszermániás, de legalább ötven, különféle fűszer található konyhámban, aminek egy részét én termesztettem, jelentős részét nyertem különböző receptversenyeken, és csak a legkisebb hányadát vásároltam.
Történt még valami. Egy receptoldalra feltöltöttem 150. receptemet, de előtte megkérdeztem, ki mit szeretne látni. Végül is egy bográcsos vaddisznópörkölt lett a jubiláló, de megígértem egy kedves virtuális barátomnak is egy tésztareceptet. Nem ez volt az első elgondolásom, de a körülmények így alakultak. Az első verzió sem marad el, hanem az lesz a következő. Az mediterrán tésztaétel lesz. Most lássuk a legutóbbit!
20 dkg. sertés lapocka,
2 db sárgarépa,
1 kisebb cukkini,
1 db zöldpaprika,
1 kis csili,
1/2 hegyes zöldpaprika,
1 fej lila sonkahagyma,
4 szál újhagyma,
3 gerezd fokhagyma,
1 kanál szójaszósz,
1 kiskanál gyömbérpor,
kevés só,
20 dkg. wok tészta (hernyótészta)
A húst, enyhén sós vízben, egy darabban, feltettem főni. Közben, minden hozzávaló zöldséget hasábokra (batonra) vágtam. Mikor a hús megfőtt, azt is felcsíkoztam. Serpenyőben (wok) napraforgóolajat forrósítottam, és beletettem először a répát. Megsóztam, majd öntöttem bele kevés hús alaplét, és 1 kanálnyi szójaszószt. Ezután került hozzá a hagyma, az újhagyma, a fokhagyma, a csíkokra vágott paprika, majd a cukkini is. 1 csili, és kevés csípős hegyes paprika is került a serpenyőbe. 1 kiskanál gyömbérport is adtam hozzá, majd annyi alaplével öntöttem fel, hogy teljesen ellepje. Rövid, közös főzés után belekerült a csíkokra vágott hús, kicsivel később a wok tészta is. Ez utóbbi szinte nem igényel főzést, hiszen pár perc alatt magába szívja a nedvességet. A végén a tüzet elzártam, és fedőt tettem rá. Így egy kitűnő, homogén fűszeres ételt kaptunk, ami a kínai étkezési szokásoknak is kitűnően megfelel.
Belátom, nem egyszerű étel, bár a hozzávalók minden nagyobb áruházban beszerezhetők. A wok tészta is, ami helyettesíthető előfőzött spagettivel, vagy ugyancsak előfőzött orsótésztával. Az is tény, hogy a magyar főzési szokásoktól lényegesen eltér az elkészítés módja. Aki szeret főzni, annak viszont - némi rutinnal - biztos nem okoz gondot az elkészítése. Számtalanszor tapasztaltam már, hogy a sütik után, a legegyszerűbb ételek a legnépszerűbbek.
A bonyolultabbakat, csak azok választják, akik elkötelezett hívei a kísérletezésnek, és szívesen kipróbálnak minden újat. Ezt a receptet bátran ajánlom, mert amellett, hogy nagyon finom, illik rá a mondás: kici, kínai, óccó.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése