Hirtelen, hiperaktív lettem. Éltes fejjel, elég furcsa, de
nem bírok magammal. Minden nap blogolhatnékom van, és van, amikor étvágyamat, egy bejegyzés nem is elégíti ki. Hajlamomat, csak erősítette a szülinapi játék,
ami Nassoló barátom blogoldalának második évfordulójára lett kiírva. Sajnálni
fogom, ha egyszer, véget ér. Kapcsolatunk,
az oldal tulajdonosával, akkor is töretlen, de távoli marad. Köszönhetem
viszont a játéknak, hogy több időt töltök, mások oldalain. Nem plagizálási
célzattal, hanem úgy informatíve.
Saját "alkotásom". Barátom konyhájának dísze. |
Még valamit megismerhettem. Kevesen tudják,
hogy vannak művészi hajlamaim. Üvegeket pingálok, és jártas vagyok a Tiffany
technikában is. A játék kapcsán megismert „táblácska” új inspirációt adott.
Láttam ám, hogy valaki üveglapra is festett „táblácskát”. Annyira kedvet kaptam
a formához, hogy ha jó lesz az idő, én is megpróbálom, persze üvegre.
De jobban elkalandoztam
már az eredeti témától, mint Marco Polo.
A "Nassoló Naplopó" oldalon látható mintafotó. |
Mivel szezonja van, utána néztem, hogy vajon írt-é valamit
Betti, a medvehagymáról. Írt bizony! Első helyen dobta ki, a kereső, a medvehagymás
pogit, így rögtön szemet szúrt. Elhatároztam, ha törik, ha szakad, leírom, én miként csináltam. Mert már csináltam, és fogok is, mivel teccett azoknak, akiket kínáltam vele. Természetesen, némi kanyart vittem bele, mert erről, soha nem fogok leszokni. Imádom
újragondolni a kajákat, és saját (családom) ízlése szerint átalakítani. Ne
ijedjetek meg, nem kóros, de ragályos! Az újragondolt pogit, most így készítettem el.
Megnéztem az eredeti receptet, és ezt láttam:
Hozzávalók: 50 dkg
liszt, 25 dkg vaj, 1 dl tejföl, kb. 30-40 db medvehagyma levél , 2 tojás sárgája, 1 dl tej, 1 evőkanál cukor,
1 erősen csapott evőkanál só, 1 kocka (5 dkg) élesztő, 10 dkg reszelt sajt, 1
tojás villával fölverve a pogácsák bekenéséhez.
Az enyém, így sikerült. |
Ez volt az eredeti recipe, de nem lennék igazi Gasztropajti,
ha a csavar elmaradna. A medvehagyma mennyiségét megfeleztem, és újhagyma szárral
dúsítottam. Na meg egy adag könnyű, töpörtyű is került bele, így változott meg a
készítés módja is. Elmaradt viszont, a reszelt sajt, bár nem ártott volna bele.
Nassoló barátom, simán, összegyúrta (robotolta) a tésztát, de
én hajtogattam. A tepertő állaga biztosította, hogy leveles pogácsa váljék
belőle. Természetesen, születésnapi ajándékként. Nem mintha nem lenne elég
ötlete családja étvágyának közömbösítésére, de próba cseresznye. Hátha ez is
megtetszik (nem csak neki) és kedvet kap az elkészítéséhez.
Fázisképek a hajtogatásról. |
Mint már elárultam, hajtogattam a tésztát. A lisztbe először
elmorzsoltam a vajat, majd a felfuttatott élesztőt, pici száraz fehérbort adtam
hozzá. Beleöntöttem a tejfölt, majd összegyúrtam. 20 perc kelesztés után,
kinyújtottam, rákentem a sózott, és erősen megborsozott tepertőt, a feldarabolt
medvehagyma leveleket, valamint az
apróra szeletelt újhagyma szárat, majd felhajtogattam. Alulról, felülről, a
széleiről. A felhajtást az ismételt nyújtás után megismételtem, közben ismét 20
percig pihentetve a tésztát. Mindez többszöri felhajtással egy órát vett
igénybe. Mennyi felhajtás egy pogácsa miatt?! A végén, 1 centisre nyújtottam, a tetejét
megrácsoztam, majd kisméretű, kb. 4centis szaggatóval méretre szaggattam. Erre
megfelel a likőrös pohár is. A tetejét, vékonyan megkentem felvert tojás sárgájával,
és mehetett a sütőbe. Sütőpapírral, bélelt tepsin. Kevesebb, mint 30 percet
kellett várni, és kész is lett a finomság.
Az elmúlt évben, a Gyulai Böllérnapra készültem ezzel a
pogival. Nem versenyszámként, hanem nasiként. Az egész napos, kemény munka mellé. A Böllérkirály, Benke Laci Bácsi igen
elismerően nyilatkozott róla. Örültünk, mert feltűnt, hogy igen sok időt tölt a
standunk környékén. Mindent megkóstolt, és nem csak a zsűrizés kedvéért.
Biztosan jól csináltunk mindent, mert meg is nyertük a versenyt. Tapasztalt,
összeszokott csapat a „Tepertő Keverők” team.
Most, hogy mindent kitárgyaltam, már csak az általam
használt anyagok felsorolása maradt el.
Már itt is van: 50
dkg liszt, 25 dkg vaj, 1 dl tejföl, kb. 20 db medvehagyma levél , 1 csomó újhagyma zöldje, 2 tojás, 1 dl tej,
1 evőkanál cukor, 1 evőkanál só, őrölt bors, ízlés szerint, (az én ízlésem
sokat kívánt) 1 db. (5 dkg) élesztő, 1 tojás sárgája fölverve a pogácsák kenéséhez.
Bízom benne, hogy mások is kedvet kapnak a meglévő receptek
újragondolásához. Mi lenne, ha nem így lenne. Toporognánk egy helyben. Nem
lenne gőzmozdony, telefon, számítógép, de még medvehagymás pogácsa sem.
Lehet, hogy a születésnapot sem találták volna fel!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése