Ezzel a módszerrel, többféle rakott zöldség is
elkészíthető. A lényeg, hogy külön
készítjük el a hozzávalókat, amire ráhalmozzuk a zöldségféléket, és a végén egy
sajtos, tejfölös, tojásos, lisztes keverékkel leöntjük. Így kerül aztán a
sütőbe. Ezzel a módszerrel, készíthetünk a brokkoli mellett, rakott zöldbabot,
karfiolt, kelbimbót is. Ezt is sorolhatjuk a csőben sült ételek közé. A "csőben sült" kifejezéssel, korábbi blogbejegyzésemben foglalkoztam már. Itt olvashatjátok!
Szükségünk van a zöldségek mellett rizsre, tojásra,
darált pulyka, vagy sertéshúsra, hagymára, tejfölre, reszelt sajtra, és
fűszerekre.
A rizst külön megfőzzük. A hagymát nagyon apróra vágva, zsiradékon megpirítjuk, majd hozzáadjuk a darált húst, és addig pároljuk, míg a hús ki nem fehéredik. Fűszerezzük.
Sózzuk, borsozzuk, és kevés őrölt pirospaprikát is
adunk hozzá. A sütő edényünk (ami lehet sütőtál, tepsi, cserépedény is) aljára
tesszük az előfőzött rizst. Erre kerül a húsos ragu, majd ráhalmozzuk a
zöldségféléket. A húst, össze is keverhetjük a rizzsel.
A brokkoli rózsákat
akár kettévághatjuk, hogy könnyebben ki tudjuk használni edényünk kapacitását.
Hozzátehetjük a főzővízből megmentett fokhagyma gerezdeket is. Kicsit sózzuk,
borsot őrlünk rá.
Ha mindezzel megvagyunk, nyakon öntjük félkész művünket, a kikavart, tojásos, tejfölös, enyhén lisztes krémmel.
Ha túl sűrűnek találod,
önthetsz bele kevés tejet is. Lényeg, hogy csomómentes legyen a mártás. Legvégén megszórod reszelt sajttal, és fólia
alatt párolod. A fóliára, nincs is minden esetben szükség, hiszen mindent
előfőztünk, sütöttünk. Amiért mégis javaslom, mert a fólia alatt
összepárolódnak az ízek. Akár fólia alatt, akár anélkül, gyorsan elkészül.
Tanácsos a végén kicsit pirítani a tetejét. Lényegesen szebb lesz az elkészült
mű. Mivel az étel élvezete, sokoldalú érzés, nem csak az ízekre, de az ételünk
szépségére is oda kell figyelni. Sokkal jobban esik, az ízlésesen tálalt étel.
Természetesen az íz a leglényegesebb, de a külcsín sem lényegtelen. A rakott
ételeket minden esetben tanácsos kicsit pihentetni. Lényegesebben könnyebb
tálalni. A nagyon melegen tálalt rakott étel, tapasztalataim szerint,
könnyebben szétesik, mint a pihentetett.
Ilyenkor mindig illik megadni a hozzávalókat is. Én ezekből készítem a rakott brokkolit:
Rakott brokkoli. Más zöldségekkel is lehet "csövezni" |
Klasszikus rakott ételnek tartom tehát. Mint
elkészítési mód, alkalmazható a felsorolt zöldségfélékhez.
A brokkolit
rózsáira szedjük, sós vízben előfőzzük. Tehetünk a főzővízbe néhány gerezd
fokhagymát is. Ezeket, később a tepsibe is tehetjük, a brokkoli mellé. Nem
kötelező, de én így szeretem.
rakott karfiol. |
A rizst külön megfőzzük. A hagymát nagyon apróra vágva, zsiradékon megpirítjuk, majd hozzáadjuk a darált húst, és addig pároljuk, míg a hús ki nem fehéredik. Fűszerezzük.
rakott káposzta. |
rakott kelbimbó. |
Ha mindezzel megvagyunk, nyakon öntjük félkész művünket, a kikavart, tojásos, tejfölös, enyhén lisztes krémmel.
A végeredmény újra. A rakott brokkoli. |
Ilyenkor mindig illik megadni a hozzávalókat is. Én ezekből készítem a rakott brokkolit:
2 fej brokkoli,
fél kiló darált sertés, vagy pulykahús,
egy nagyobb csésze rizs,
4 dl. tejföl,
2 tojás,
2 nagyobb fej hagyma,
pár gerezd fokhagyma,
20 dkg. reszelt sajt,
2 ek. liszt,
só, bors, őrölt pirospaprika,
kevés zsiradék, a sütéshez.
fél kiló darált sertés, vagy pulykahús,
egy nagyobb csésze rizs,
4 dl. tejföl,
2 tojás,
2 nagyobb fej hagyma,
pár gerezd fokhagyma,
20 dkg. reszelt sajt,
2 ek. liszt,
só, bors, őrölt pirospaprika,
kevés zsiradék, a sütéshez.
Mint már az elején írtam, el lehet készíteni más
zöldségfélékből is a rakott finomságot. Szívből ajánlom a zöldbabot, a kelbimbót, a karfiolt is.
Mindegyikkel finom lesz!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése