2016. március 6., vasárnap

Zúzapörkölt lecsóval, pulykazúzából.



A zúza, igen kedvelt alapanyag konyhánkban. A különféle baromfik zúzógyomrai, csupán méretükben különböznek egymástól, ízük nagyjából ugyanaz. Finom, mert a zúza, funkciója miatt csupa izom, tehát színhús, a húst körülvevő inas réteg, pedig különleges ízűvé, és állagúvá teszi ételünket. Ezúttal, a csirkezúzánál lényegesen nagyobb méretű, pulykazúzára támadt gusztusa a családnak. 
A zúza elkészítése, az egyik legegyszerűbb feladat, így kezdők számára is bátran merem ajánlani! Túlfőzni biztosan nem lehet. Megkeményedni sem tud, ha hosszabb ideig főznéd. 
Mielőtt leírnám a receptet, tisztázzunk egy kérdést! Mi a különbség a pörkölt, és a paprikás közt? A pörköltet, mint az a nevéből is kitűnik, a húst rövid ideig zsíron pirítjuk, mielőtt főznénk. A húsdarabok, ebben esetben, a pirítás során egyfajta kérget (pörköt) kapnak, míg a paprikást, kicsivel bővebb lében főzzük. Mindkét módon készített étel rendkívül finom, ízük rendkívül hasonló. Én a paprikásokat, legtöbbször tejfölösen főzöm, vagy bőséges tejföllel tálalom. Ez azonban nem jelenti azt, hogy behabarnám az ételt. A bőséges szaftot paprikásaimnál, minden esetben a belefőzött hagyma mennyisége biztosítja. A hagyma, a legjobb szaftképző alapanyag, de ebben az esetben, a lecsó is rásegített a bő szaftra!
Korábban, már több alkalommal készítettem zúzapaprikást, mindegyiket másként, de csak hasonló módon. Ha nyáron főzöm, többnyire bográcsban, (mert annál jobb eszköz erre a célra nem létezik) minden esetben friss paprikát, és paradicsomot használok a főzéshez. Télvíz idején, viszont a szegény ember rávetemedik a konzerv lecsóra, ami ugyanolyan értékű erre a célra, mint a friss alapanyag. A nyáron készített pulykazúza paprikásomról már írtam receptet is, amit már másik oldalamon megjelentettem.

A mostani paprikásom receptje, mindössze nüansznit tér el a korábbitól, de mégis más, főként a lecsó, valamint a több vöröshagyma miatt. 



Hozzávalók 8 személyre:

1,5 kg. pulykazúza
3 nagy fej hagyma,
1 üveg natúr lecsó, (1/2 liter)
kevés só, 

frissen őrölt bors,
kevés csili,
1 csapott kanál őrölt pirospaprika,
1  kanál zsír,
tejföl a tálaláshoz.



A hagymát apróra vágva, kevés zsíron enyhén  megpirítom, majd megsózom. A megmosott, átvizsgált, feldarabolt zúzát hozzátéve, fehéredésig pirítom. A lecsót is hozzáöntöm. Annyi vízzel öntöm fel, hogy ellepje, majd fedő alatt főzöm. Megpaprikázom, egy kisebb csilit adok hozzá, valamint  frissen borsot őrlök rá. A zúza puhulásáig (kb. 2 óra) főzöm. 
Galuskával is tálalható, de tésztával egyszerűbben elkészíthető. A tejfölt ne felejtsük el mellőle, hogy mindenki annyival öntözze, amennyit ízlése megkíván!




Ahhoz, hogy komplett legyen a hétvégi ebéd, két pulykaszárnyból, bőséges, és nagyon gazdag levest főztünk mellé. Hárman, két napig rájártunk, de nem untuk meg! Nevezzük pörköltnek, vagy akár paprikásnak, mindenképpen jól lehetett lakni vele.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése