2016. február 6., szombat

Csirke tikka masala magyaros köntösben.



Ma nemzetközi vizekre evezünk, de ígérem nem tévedünk el! Még az iránytű sem szükséges nemzetközi kalandozásunkhoz, aminek a végeredménye viszont, mindenképpen egy isteni étel lesz! 
"A nemzetközi helyzet fokozódik" szólt egykoron Virág elvtárs, Pelikán elvtárshoz, és bár egyikük sem volt gasztroblogger, mégis nagyon fején találták a szöget! 
A csirke tikka masala egy közismert indiai, mégis Nagy-Britanniai étel, amit most magyaros köntösbe burkoltunk. Igazi internacionális kaja! A "masala" önmagában keveréket jelent, így mind a tikka, mind pedig a garam masala egyaránt fűszerkeverékek. A legtöbb indiai ételben megtalálhatók a római kömény, a gyömbér, a kurkuma, a kardamon, a koriander, és a csili valamilyen formában. Ezek adják a jellegzetes ázsiai (indiai) ízhatást, a tikka masala pedig az egész világon ismert csirkefűszer-keverék, de szinte mindenki másképpen készíti.
Indiában, minden háznál máshogyan. Mint tudjuk, India sokáig angol gyarmat volt, így nem meglepő, hogy mind a Birodalom, mind India is átvették egymás szokásait, étkezési kultúráját. Az indiai fűszerek leggyakoribb felhasználói mindmáig a Britek, valamint az egykori Birodalom lakói.

Indiában, és Nagy-Britanniában is rendkívül szabadon értelmezik az indiai fűszerezésű ételek készítését. Az sem lehet meglepő így, hogy mi (ezúttal is egy kitűnő háziasszony, Nejem), valamint én a kispadról, voltunk az étel értelmi szerzői. Valami egzotikusra vágytunk! Ezúttal nem bőséges raguval, hanem a szükséges fűszerekkel, illetve azok keverékével sült a csirkecomb, úgy ahogy jelen pillanatban a legolcsóbban kapható, farrésszel együtt. Két jóravaló ebünk örül ennek a ténynek a legjobban, hiszen a csontnál finomabbat számukra még nem találtak ki. Szerintem nem is igazán értik, hogy a legfinomabb falatot (a csontot) mi miért nem esszük meg. Hálásak azonban nagyon érte!
A tikka masala jelen esetben igencsak átalakult, mivel eredetileg inkább raguhoz hasonló ételt takar a megnevezés. de azért vagyunk, hogy változtassunk rajta. Sült csirkecomb lett így belőle, különleges egzotikus jellegű fűszerezéssel. Ezért lett tehát magyaros az étel, hiszen kicsit pirospozsgás lett a sült. Mindössze azért tikka, mert a keverék alapvető, magyar embernek szokatlan fűszerei, benne vannak az ételbe. Belesülve, kívülről-belülről beleivódva. Mik is ezek? (fokhagymapor, római kömény, koriander, gyömbér, cayennei bors, kardamon, kurkuma, csili, őrölt pirospaprika, kevés barna cukor.) Hasonló összetételű keverék, a kereskedelemben is kapható, akár a nevesebb áruházak fűszerpolcain is. Milyen érdekes, hogy éppen írásommal egy időben érkezett egy email, amelyben egy ismert fűszeráruház kész tikka masala keveréket ajánlott, saját fűszerkeverékei közt. 

Mindezek előrebocsátásával, a következő módon készült a csirke tikka masala:

Hozzávalók: 

9 db. csirke felső comb, farrésszel (2,8 kg.)
2 kanál étolaj, 
só, 
50 g. tikka masala fűszerkeverék,
1 kiskanál csilipehely, 
2 kanál joghurt.

A csirkecombokat alaposan átmossuk, majd a tikka masala fűszerkeverékkel (fokhagymapor, római kömény, koriander, gyömbér, cayennei bors, kurkuma, kardamon, őrölt pirospaprika, kevés barna cukor.)  2 kanál olajjal, 2 kanál joghurttal, és kevés csilipehellyel jól összeforgatjuk. (a csilipelyhet mindenki ízlésére bízom, mert a tikka masala fűszerkeverékem is csípős valamennyire.) Tanácsos hosszabb ideig érlelni (marinálni) a combokat, de akár azonnal is süthetőek. Sütőtálban, vagy nagyobb tepsiben fólia alatt sütjük készre 40 perc alatt. Legvégén a fóliát levéve, a combok alatt keletkező fűszeres lével többször meglocsoljuk, és a combok bőrét is enyhén megpirítjuk. 




Igen finom, különlegesen fűszerezett, egzotikus étel lett a végeredmény. Mi sem természetesebb, hogy a (barna) rizst ajánlom hozzá köretként, hiszen mind hazájában, de mindenhol máshol is (már csak illendőségből) azzal fogyasztják. A mennyiségeken se lepődjön meg senki! A közel 3 kiló csirke maradéktalanul elfogy, még akkor is, ha egy szűkebb család  (3 jó étvágyú személy) emészti meg az ételt. Csak halkan jegyzem meg, hogy fejenként egy combbal is bőségesen jól lehet lakni! 
A finom ételekért, ma már szerencsére nem kell világot látni! A fűszerek sokaságával megismerhetjük más nemzetek ételeit, könnyen asztalunkra varázsolhatjuk a különleges ízeket!

Még egy apróság! Legtöbb helyen elismerik munkámat, és időnként (állítólag megérdemelt) ajándékokkal is kedveskednek ételeim még színesebbé tételéhez. A közelmúltban kapott, a Bonduelle termékekből álló ajándékcsomagból, a legalkalmasabbat választottam ételem ízének varázslatosabbá tételéhez. A csilis kukoricánál, jobban hozzáillőt keresve sem találhattam volna. Köszönöm ismét, a gáláns ajándékokat!


4 megjegyzés:

  1. Köszönöm az ötletet. Nagyon gusztusos. A leírásból gondolom finom lehet.Nem zavaró. hogy kicsit bő lére ereszted a leírást,- szívesen olvastam.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez már marad az én védjegyem! A sok duma, ami időnként azért hasznos is. A lényeg azonban mindig ki van emelve, jól elkülöníthetően.

      Törlés
  2. Looks nicely and certainly is tasty, thank you,
    Regards,....:)

    VálaszTörlés