2015. december 3., csütörtök

Kalácsok hétköznapokra, és ünnepekre.

Nem zárkózok el felkérések teljesítésétől sem, és mivel még Húsvétot megelőzően felkértek egy a kalács történetét bemutató cikk írására, (ami közben elsikkadt) saját oldalamon osztom meg, amolyan ismeretterjesztő célzattal. Ha már leírtam, olvasóim is lássák! Húsvét lesz még jövőre is, de más ünnep is közeleg, így a kalács ismét aktuálissá válhat. 



A kalácsokat Európa - szerte jól ismerik. Általában ünnepi alkalmakra készítik hasonlóan a kenyerekhez, és más kelt tésztákhoz. A XIX. század végéig annyiban különbözött a két kelt-tésztaféle, hogy a kalácsot finomabbra őrölt lisztből, tejjel, tojással, vajjal dúsították. A kürtőskalács kivételével a kalácsokat kemencében sütötték, a kenyérhez hasonlóan, akár közvetlenül a kemence aljára téve tepsiben, vagy vaslábosban sütve.
Kalácsot szinte minden ünnepen illik fogyasztani! Ezzel növeljük az ünnepek fényét, jelentőségét. Húsvét nem létezik kalács nélkül, de más ünnepeken is szeretjük ezt a finom kelt tésztát. Hagyományaink része, hogy Szeged, de más városok környékén is ún. "kóduskalácsot" (más néven: üres kalácsot) készítettek. Ezt osztogatták a temető kapujában kéregető koldusoknak abból a célból, hogy a halottak nehogy hazalátogassanak.
Talán a legismertebb kalácsokhoz köthető mondás a Francia Forradalom idejére tehető, és Marie Antoinette (Mária Antónia) királynénak tudható be. A forradalom előtti súlyos éhínség miatt, a tömeg kenyeret követelt. A királyné fülébe jutván, állítólag ez a mondat hangzott el tőle: "ha nincs pénzük kenyérre, miért nem esznek kalácsot?" Ez természetesen csak szájhagyomány, és egyáltalán nem biztos, hogy így hangzott el. A tény, hogy Mária Antónia feje a forradalom során porba hullt, mi viszont azóta is, és nem az események miatt, kedveljük a kalácsokat. Legismertebb talán a foszlós kalács.


A hagyományos foszlós kalács receptjét is nemzedékeken keresztül örökül adták át az idősebb hölgyek a fiatalabb lányoknak, és nem is volt igazi háziasszony, aki nem értett a kalács sütéséhez. Ma egyre több ételallergiával találkozunk, és átalakultak szokásaink is. Vannak, akik az általános formában készített ételeket nem fogyaszthatják, akár valamelyik alapanyagra való érzékenység, vagy életmódjuk miatt. A kalácsot viszont több formában készíthetjük el, így senkinek nem kell kihagynia az ünnepek egyik szimbólumát, a finom kalácsot.

Elsőként a tradicionális foszlós kalács receptje kerül a porondra, mert ma is elképzelhetetlen nélküle bármilyen ünnepi terített asztal.
Természetesen igénybe vehetjük a technika vívmányait, így elkészíthetjük dagasztógépben, de készülhet kézi dagasztással úgy, ahogy azt nagyszüleink is tették a maguk korában.

Hozzávalók:

2,5 dl. habtejszín, (tej)
1 db. tojás,
+1 tojás fehérje,
1 csipet só,
3 ek. cukor, (szorbit)
50 dkg. finomliszt,
2,5 dkg élesztő,
1 tojás sárgája,
1 egész tojás a kenéshez.

Elkészítése: A tejet (tejszínt) enyhén meglangyosítjuk, kevés cukrot adunk hozzá, az élesztőt elmorzsoljuk benne, majd megvárjuk, hogy felfusson.
Dagasztógépben, vagy kézzel összegyúrjuk a hozzávalókat, és addig dagasztjuk, míg szép hólyagos tésztát nem kapunk. Konyharuhával letakarva, melegebb helyen 1 óra alatt duplájára kelesztjük, majd lisztezett felületre borítjuk, és 3 egyenlő részre osztjuk. Akik jártasabbak a fonás technikájában oszthatják több részre is.
Vékony, egyforma hurkákat sodrunk belőlük, és összefonjuk. Tetejét megkenjük az enyhén felvert tojással, majd előmelegített sütőben aranybarnára sütjük. A sütési idő mindenkinek a saját sütőjétől függ. Légkeveréses sütőben ez 200 fokon kb. 20 perc.
Készíthetjük kalácsunkat úgy is, hogy egyik részébe kakaóport is keverünk. Így kalácsunk világos, és barna lesz, vegyes ízesítéssel.



Vannak akik laktózérzékenyek. Kedves barátomat Hadarik Ritát a Köles konyha tulajdonos séfjét hívtam segítségül, aki egy laktózmentes kalácsot ajánlott bármely alkalomra.

Hozzávalók:

220 g. tönköly fehér liszt
155 g. zabliszt
½ mk. só
80 g. porított nádcukor
20 g. friss élesztő
80 g. olvasztott kókuszzsír
170 ml. Magic Milk laktózmentes tej
1 tojás sárgája + fehérje

Egy keverőtálban összekeverjük a liszteket a sóval, és a cukorral (egy teáskanál kivételével).
A tejet felmelegítjük a kókuszzsírral együtt, majd hozzáadunk egy teáskanál porcukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt. Felfuttatjuk.
Ha a tej felfutott, beleöntjük a lisztes keverékbe a tojás sárgájával együtt.
5-6 percen át dagasztjuk, majd lefedve, meleg helyen kétszeresére kelesztjük.
Ekkor 3 részre osszuk a tésztát, kb. 3 cm vastag rudakká sodorjuk, és a rudakat összefonjuk.
Lefedve újabb 15 percet kelesztjük.
Sütés előtt átkenjük a felvert tojásfehérjével.
A sütőt 175 fokra melegítjük légkeveréses fokozaton.
A kalácsot sütőpapírral bélelt tepsire emeljük, és 25-30 percig sütjük.


Két kalácsreceptet ajánlottam tehát ünnepre, hétköznapra egyaránt. A kalács az ünnepi asztal velejárója, de megváltozott étkezési szokásaink révén mindkettő bármikor, bárki által fogyasztható.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése