2015. február 14., szombat

Eredeti bécsi szelet / wiener snitzel.

Bátran mertem leírni, hogy eredeti bécsi, mert volt alkalmam már megkóstolni. Ifjú házas koromban néhány napot töltöttünk Bécsben vendégségben, és mielőtt végeztünk a pár napos vizittel, vasárnap reggeltől kezdve nagy titkolózás folyt a konyha környékén. Nem árulták el, hogy mi készült, csupán azt, hogy eredeti bécsi különlegesség, és alig tudtam leplezni a röhögőgörcsöt, ami nyomban elkapott. Egyáltalán nem lepődtem meg, bár úgy tettem. Sejtettem, hogy rántott húst fognak elénk tenni, de jó vendéghez illő módon, "nagyon meglepődtünk" mindannyian! Feleségemmel, és húgommal voltunk a vendégek, és előre megbeszéltük, hogy nem hozzuk kellemetlen helyzetbe a házigazdákat. Bár semmi okunk nem volt a meglepetésre, az étel íze valóban különleges volt. Etalon volt, és máig így készítem konyhámban a rántott húsokat, kevés kivétellel.
A legnagyobb különbség az eredeti, és a hazai rántott szeletek közt, hogy az igazi bécsi, borjúból készül. A többi viszont, kiderül a receptből!





Hozzávalók:

8 szelet borjúhús,

tej,
fokhagyma,
liszt, tojás, zsemlemorzsa a panírhoz,
olaj a sütéshez,
só,
citrom a tálaláshoz.

A hússzeleteket konyharuha közt kiklopfolták, enyhén sós tejbe áztatták, amibe fokhagymát nyomtak. Ezután órákig pihentették a húst a fokhagymás tejben, majd leitatták leszárították. Mindkét oldalát kissé megsózták, és a megszokott módon panírozták lisztben, lazán felvert tojásban, majd prézliben. Most csillogtatni fogom, szerény Német tudásomat! (mehl, ei, und semmelbrösel) 

Forró olajban kisütötték. Konyharuhára szedték, ami leitatta a fölösleges olajat. Vajas krumplipürével, és negyed citrommal tálalták, aminek a levét fogyasztás előtt rácsorgattuk a bécsi szeletre. Ez utóbbi kötelező, szertartás-szerű tevékenység volt, elvégre Bécsben mindenki így csinálja!

Jól esett! Bevallom ez volt az első hazai íz rövid bécsi tartózkodásunk alatt. És hány konyharuhát mostak ki a kedvünkért!? A házigazdák viszont szerintem sokáig abban a hitben maradtak, hogy soha nem kóstolt echte bécsi kaját raktak elénk. Wien ist anders! - mondták! A Nagymama (a főszakács) de biztosan a házigazdák is azóta a menybe költöztek, de Gertiről sem sokat tudunk, mert a távolság miatt egy idő után megkopott a kapcsolat. Azért köszönjük a felejthetetlen élményeket! És a wiener snitzelt is !

Még valami: Bécsben nincs szabad szedés. Azt eszed, és annyit, amit kitálalnak. Annyi hússzeletet vesznek, ahányan vannak az asztal körül. Ez vonatkozik a felvágottakra, és más ételekre is. Mi 35 éve voltunk Bécsben, de gondolom azóta sokat változtak a bécsiek is!


2 megjegyzés:

  1. Nem tudom mit csinálok roszzul, de nekem gyakran kemény marad a rántott hús, ki fogom próbálni a tejben áztatást, ettől lehet, hogy puhább lesz. Viszont a só a tejben nem szívja ki a hús nedvességét, nem tudod? Éva

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ha egy hússzelet nedvességben van, a só nem szívhatja ki belőle a nedvességet (egyébként sem) Minden rántott húst vékonyra kell kloffolni, akkor az ember szétveri a rostokat. Ha vastag a szelet, rágós marad. Akkor sem azért, mert eltávozott belőle a nedvesség, hanem azért, mert a vastag szelet nem tud átsülni a nagysága miatt, pedig a panír már megégett.

      Törlés