2013. július 25., csütörtök

Mediterrán ragu, csirkemell csíkokkal, akár vegetáriánusoknak is.

Vendégek jöttek, akiket mindig szívesen látunk. Évente egyszer látogatnak Gyulára, és egy - két estét eltöltenek körünkben, amikor is beszélgethetünk egy jót, és nem mellesleg megkínáljuk őket, szerény vacsorával. Úgy alakult, hogy évek óta én állítom össze a menüt. Tudni kell, hogy négy gyerek is van a családban, akik ugyan minden évben nagyobbak, de mégis puhatolózni kell, az ízlésükkel kapcsolatban. Nem válogatósak! Akadhatnak ellenben gikszerek, és ezért tanácsolom mindenkinek, az előzetes informálódást. Így is előfordulhatnak nem várt események, ami most is bekövetkezett. Nem tervezhető előre, hogy valamelyik gyerek lebetegszik. A környezetváltozás, és egyéb okok is közrejátszhatnak. Erre is fel kell készülni.

Telefonos egyeztetés után, elhatároztam, hogy a néhány hete díjat nyert receptemet gondolom újra, és ezt főzöm nekik. Tésztás recept raguval, és még menet közben is lehet rajta változtatni.
Apró trükk van a képen! A husi oda lett "varázsolva".


Mivel a gyerekek szeretik a tésztát, (akár magában is) nem volt probléma. A gondos előkészítésnek köszönhetően pedig, a szemük előtt készült el, amolyan látványkonyha módra. Mindent pontosan elterveztem. Ez, lényegesen több időt igényel, mint maga a főzés. Soha nem próbáltam ki, egy nagyobb konyhán hogyan megy a munka. Most mégis megkíséreltem, az előre eltervezett rend szerint tenni dolgomat. Annyit elárulok, hogy míg a készre főzés mindössze húsz percet igényelt, az előkészületek viszont közel két óráig tartottak. Megérte. A csirkemell előfőzése, a hozzávalók feldarabolása is időt igényelt. Volt, amit csak a főzés közben daraboltam, de azt is előkészítettem.
A legfontosabb a sorrend volt. Nagy gyakorlat szükséges hozzá, hogy mindent a megfelelő időben tegyünk a készülő ételbe. Minden alapanyagnak, más a főzési ideje, így gondos tervezés szükséges. Természetesen, ha kész receptből dolgoztok, akkor ez le van írva. A munkamenet is, pontról, pontra. Nagy felelősséget vállalok tehát magamra, mikor egy teljesen új receptet írok. Azzal pedig még nagyobbat, ha egy társaságnak főzök, egy még általam sem ismert ételt. Bátor vagyok, és szerencsémnek, vagy inkább tapasztalatomnak köszönhetően, eddig soha semmit nem rontottam el!
Még egy igen fontos dolgot, ismét kipróbáltam. Bár nem volt vegetáriánus a társaságban, de a gyerekek miatt is úgy főztem, mintha lett volna. Múltkori, hasonló ételem készítése után határoztam el, hogy kipróbálom hús nélkül is.
Évekkel ezelőtt fordult elő, hogy előre felhívták a figyelmemet, lesz egy - két vegetáriánus is a csoportban, akiknek főzök. Egyszerű, magyaros kaját kellett főzni, és sokat. Akkor a paprikás krumpli mellett döntött a szervező, és azt is megoldottam. Egy harminc fős német társaságnak készítettem el a kaját, és jó magyar szokás szerint kolbászt is főztem bele, meg galuskát. Mivel a kolbászt csak a legvégén tettem bele, annak a két vendégnek, előre ki lett tálalva egy kisebb adag, úgy, hogy még repeta is jutott. Csináltam már csilis babot is úgy, hogy a darált húst, tarhonyával helyettesítettem a különc vendégeknek. Ez is bejött!
Visszatérek viszont a jelenbe. Már írtam, hogy egy nemrégen nagy sikert aratott receptemet dolgoztam át. Úgy gondoltam, ha egyszer bevált, miért ne lenne ez így most is. Jól gondoltam. Mindjárt jönnek a dőlt betűk, ami nálam azt jelenti, hogy ott a recept. Aki nem kíváncsi a szubjektív süketelésre, elég ha csak azt olvassa el!

Hozzávalók 12 főre:



2 csirke melle,
1/2 kg. gomba, (lehet csiperke, laska, de más nemes gomba is)
4 db. színes paprika, (kápia, paradicsom, vagy kaliforniai)
1 db. alma,
1 kg. paradicsom,
3 ek. sűrű paradicsomszósz,
250 g. napon szárított paradicsom, (1 üveg)
1/2 kg. sárgarépa,
3 db. főzőhagyma, (a zöldjével együtt)
5 gerezd fokhagyma,
20 dkg magozott olajbogyó,
5 db. szardella, vagy só,
kevés olíva olaj, és az aszalt paradicsom olaja,
1 ek. balzsamecet,
kevés őrölt bors,
néhány bazsalikom, petrezselyem, zeller, koriander levél, (a bazsalikom kivételével bármelyik elhagyható, vagy szárítottal pótolható)
1 kg. tagliatelle tészta (hosszú metélt, vagy fodros metélt)

Így készült:



A csirkemellet, sós vízben, kevés szemes borssal megfőzzük. A léből, a ragu főzéséhez is használhatunk, de levest is készíthetünk belőle. A hozzávalókat feldaraboljuk. A répát karikára, a hagymát szeletekre, a paprikát csíkokra, az olajbogyót félbe, a gombát szép szeletekre vágjuk. A paradicsomot néhány percre forró vízbe mártjuk, majd meghámozzuk.
A forró serpenyőben, olíva olajon a sárgarépát, a hagymát, a szétnyomott fokhagymát, és a szardellát, a hámozott paradicsomot szétnyomkodva, pároljuk. Ha vegánoknak csináljuk, a szardellát sóval helyettesítjük! A csirke alapléből öntünk rá, de ezt vízzel is helyettesíthetjük. 15 perc párolás után beletesszük az olajbogyót, a csíkozott színes paprikát,
az aszalt paradicsomot, kevés balzsamecetet, frissen őrölt borsot, a sűrített paradicsomot, tépkedett, vagy nagyobbra szelt zöld fűszereket, a szeletelt gombát, és a csíkokra vágott almát is. Rövid párolás után kerül hozzá a csíkokra vágott, előfőtt csirkemell is. Ezt a vegetáriánusoknál elhagyhatjuk!
Tagliatelle tésztán tálaljuk! Mozarellát is morzsolhatunk rá.

Így készült tehát a ragu, de néhány fontos tényre még fel kell hívnom a figyelmet. Az idő, és energia spórolás miatt, a forró vízbe először a paradicsomokat mártottam, és ugyanebben a vízben főtt később a csirkemell is. A paradicsomokat utána meghámoztam. A forró vízbe mártás előtt, az alján kereszt alakban bevágtam. Tapasztalatom szerint is, nagyon könnyen lejön a héja, ha alul vágjuk be. A főző léből ma leves készül. A két csirkemell elég dús alaplevet ad, akár néhány répával, petrezselyem gyökérrel, kevés zellerrel, karalábéval, belefőtt levestésztával, egy tartalmas leveshez. Nem írtam még az almáról, pedig szót érdemel. Egyre több ételembe teszem, és nem ok nélkül! Tapasztaltam, hogy az alma felveszi a fűszerek ízét, kellemesen savanykás, de nem hivalkodó, és emellett nagyon jó szaft képző alapanyag. Ezért, mindenképpen ajánlom, akár más ételekbe is. Például pörköltbe! Kipróbáltam, és nagyon bejött! Az is díjat nyert. 
Mivel most fogyasztottam el az utolsó falatot, amire okkal, és joggal tartottam igényt, hiszen a főzés közben elteltem az ízekkel, illatokkal, és csak kóstolót vettem magamhoz, el kell még mondanom valamit. 


Nem említettem még a napon szárított paradicsomot, pedig ez volt a fő attrakció!

Minden nagyobb élelmiszerboltban kapható, de ez saját készítésű volt. Ez volt az utolsó üveg az elmúlt év terméséből, de hamarosan lesz új. A napon szárított paradicsom készítéséről szóló tapasztalataimat már megosztottam, de sosem árt megismételni. Az aszalt paradicsom íze biztosította az igazi harmóniát! A kellemesen savanykás, sós, fűszeres íze, tette igazán pikánssá ételemet. Már az előző próbálkozásnál is megjegyezte mindkét fiam, hogy ez az igazi ízbomba. Most is nagyot robbant! 

A napon szárított paradicsomról ezt írtam. 

Az, hogy még kicsit tuningoltam, saját termelésű habanero csilivel, az az én észjárásomnak köszönhető. Nem rontotta el, sőt! Valóban mennyei volt!
Mivel gyorsan leképítettem az utolsó adagot, rögtön ki is cserélem az eddigi képet, erre:


Úgy érzem, megint sikerült finomat főzni. Jól esik, ha méltatják "művemet" de ez gondolom természetes. Még egy tapasztalatot szereztem. Volt szó róla, hogy meghívnak egy demonstrációs főzésre. Tudjátok! Olyan, mint egy főzőműsor, ahol bemutató főzést kell csinálni. Nem vállaltam eddig, mert nem éreztem, hogy lenne gyakorlatom benne. Azért sem, mert nem tudtam, hogyan boldogulnék, sokáig a főzőpult mögött állva. (Aki ismeri helyzetemet, tudja miről van szó. Akik nem, azoknak el kell mondanom, hogy jelentős egészségkárosodást szenvedtem néhány éve, bal lábam művégtag, jobb kezem mozgása korlátozott.) Kibírtam! Nem fogok tehát ellent mondani, ha újabb felkérés érkezik. Szenvedélyemmé vált a főzés, a gasztronómia, értelmet adott új életemnek, és ha már a sors így elbánt velem, igyekszem visszavágni. Megtanultam azzal élni amim maradt, és megpróbálom, adottságaimat minél jobban kihasználni. 
Nem adtam fel!


5 megjegyzés:

  1. Ez aztán a ragu! - van benne minden ami szem szájnak ingere:)
    Ja és tetszenek ezek a képkeretezések, hogy is van ez?
    Ildi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. PhotoScape keretek. Opcióban a fold kereteket keresd! Ha nem sikerül, keress meg privátban. Segítek!

      Törlés
    2. Nem ismertem eddig ezt a programot, letöltöttem és nagyon szuper:)
      Köszönöm a segítséget!
      Ildi

      Törlés
    3. Ha a blogom jobb oldalán található "Más oldalaim" közt rákattintasz a "hogyan tudod javítani ételfotóidat" lehetőségre, nagyon sok hasznos információt találhatsz a program használatával kapcsolatban, több részben, képekkel, magyarázatokkal. Remélem, segít megismerni!

      Törlés
  2. Remekmű!!! Soha nem szabad feladni! :)

    VálaszTörlés