2013. július 21., vasárnap

A tökfőzelék, dicsőséges mennybemenetele.



Megint magyarázkodással kell kezdenem! Egyáltalán hogy lehet, ilyen hülye címet adni egy bejegyzésnek? Mit szólnak hozzá azok, akik abban hisznek, hogy csak a makulátlan lelkek mehetnek a mennybe? Egyáltalán mit keresne ott a tökfőzelék? Megmagyarázom, de előtte néhány rövid tény. Ma tökfőzelék készült, és tisztességesen fogyasztottam belőle, sőt jelentős repetát is magamhoz vettem. Talán ennek, meg a nyár közepén átvonuló hidegfrontnak köszönhetem, hogy hajnal fél egykor itt ülök a klaviatúra előtt, mert rövid alvás után felriadtam, és nem tudom mivel mással eltölteni az időt, minthogy a tökfőzeléket dicsőítsem. Így aztán, csak jó tanácsként mondanám, hogy óvatosan repetázzatok a tökfőzelékből, de ha mégis megteszitek, semmiképpen ne egyetek utána uborkasalátát! Fogadjátok meg! Hacsak nem akartok Ti is értekezést írni éjnek évadján, a tökfőzelék dicsőséges mennybemeneteléről. 
Egyáltalán, mit keresne ott? A következő elmefuttatásom miatt lehet, hogy még meg is köveznének az ortodox hitvallók. Figyelem! Tudjuk, manapság az unortodoxia a divat!
Nem túl hiányos vallásos ismereteim szerint, a mennyország kapuját bizonyos Szent Péter őrzi. Többször láttam már övén a kulcs csomóval ábrázolni az öregurat. Mi tagadás, mindenhol igen pirospozsgásnak tűnt, (vagy csak a szobrászok használtak túl sok pirosítót) aminek az eredendője (szerintem) az, hogy a mennyországban, igen egészségesen étkeznek. Tökfőzeléket adnak vajon a menzán? 
Na látjátok! Csak eljutottam idáig! Mert a tökfőzelék, igenis egészséges étel. És a példám bizonyítja, hogy mennyei is. Még akkor is, ha a mértéktelen fogyasztása ugyanarra a sorsra juttathat benneteket, mint most engem. Legfeljebb, tele lesz az internet, a tökfőzelékről zengő dicshimnuszokkal. 
Rengeteg vitamin  van a tökben, amit megint bizonyít példám. Rendületlenül írom a tökfőzelék dicsőítéséről szóló cikkemet, csak úgy tódul az adrenalin, és nem fáradok. Jut eszembe számtalan, szebbnél szebb gondolat. (meg hülyébbnél, hülyébb is!)

Nem volt ám mindig ilyen kitűnő étvágyam, és ekkora rajongásom a tökfőzelék iránt! Gyermekkoromra visszaemlékezve, nem volt kedvenc eledelem a tökfőzelék. Sőt! Volt, mikor ki nem állhattam. Egy idővel aztán megszerettem, és mára nagy kedvencem lett.
A tököt sok mindenre használhatjuk, de a főzelék, az igazán profi eledel. Elkészítésében, nem sok különbség van tájanként. Néhol paprikás rántást készítenek hozzá, de többnyire tejföllel, ritkábban tejszínnel habarják be. Liszttel, vagy keményítővel. Ennyi. Akár itt le is zárhatnám soraimat, de ha már ennyire fel vagyok turbózva, röviden még folytatom. 
A tökfőzeléket, majd mindenhol gyalult tökből készítjük. Ügyes kis szerkezet, amit tökgyalunak nevezünk, pont erre van kitalálva. Mivel a tök ebben a formában kitűnően fagyasztható, télen sem kell nélkülöznünk. Majd mindenhol, a tökfőzelékhez nélkülözhetetlen kaporral együtt csomagolva árulják a gyalult tököt. Így vásárolta Párom is a piacon. Nem is egyet, hanem rögtön két csomaggal, és nem kellett sokáig győzködnöm, hogy mindkét csomagot tegye a fazékba. Milyen jó, hogy rábeszéltem! Ennek köszönhető, hogy repetázhattam belőle, és ennek folyománya, hogy most itt ülök álmatlanul, és a gépet verem. Nézzük a pozitív oldalát az eseménynek!
Visszatérve a tökre, és a kaporra. Összetartoznak, mint a fiatalkorú János, (Jancsi) és Júlia (Juliska) a mesében. Sok ilyen nevezetes páros van, mint a paradicsom, és a bazsalikom, vagy a bárány, és a rozmaring, de sorolhatnám sokáig. Olyan szoros, viszont egyik kapcsolat sincs, mint a tök, és kapor házassága. Ilyenkor jutnak a leghülyébb ötletek az eszembe! Akkor ez most melegházasság? Mert a kapor, meg a tök, együtt vannak sülve - főve? Esküszöm többet nem repetázok! Vagy csak kevesebbet. De uborkasalátát, semmiképpen nem eszek utána!
Mivel a tököt gyalulva vettük, nem kell mást tenni mint hagymát reszelni, vagy vékonyra szelni, és feltenni dinsztelni a fazékba. Só, citromlé, vagy kevés ecet is mehet hozzá, és őrölt borsot is lehet rá tenni. Meg lehet erőszakolni, kevés kakukkfűvel, vagy (és) csomborral. (borsikafű) Azért írom feltételes módban, mert csak az általános instrukciókat adom meg. Vannak akik egészen más elkészítési módra esküsznek. Van, aki paradicsomot, paprikát is tesz hozzá, cukrot is szoktak rá tenni keveset, és van aki már az elején beleteszi a kaprot is. Olyanról is hallottam, hogy nagyobb csokor kapor került az edénybe, de ezt a végén kihalászták, és csak az aromája oldódott ki a főzelékbe. Én a levesekbe, és a főzelékbe sem teszem az elején bele a kaprot. Sokkal karakteresebb az íze, ha nem fő szét. Természetesen arra vigyázok, hogy a kapor szára, vastagabb része véletlenül se kerüljön bele. Csak a zsengébb kapor levelek, apróra vágva!
Van, ahol tejjel öntik fel, és forralják, de mi vízzel szoktuk. Most vettem észre, hogy többes számot használok, de nem véletlen. Feleségemmel egyenrangú felek vagyunk a konyhában, mindketten jól főzünk, szeretünk kísérletezni is. Ez utóbbit, én talán jobban. Én nagyon szeretem más országok ételeit is, Ő jobban szereti a hagyományos Magyar ételeket. Azért Ő sem veti meg a mexikói, olasz, spanyol, kínai konyha remekeit. Ezek elkészítését viszont, általában rám bízza. Én meg szívesen teszem!
Megint elkalandoztam, és elhatároztam, hogy szokásomtól eltérően, a végén mégis kaptok egy igazi receptet is, ha  már eddig kibírtátok a sok süketelést. A dőlt betűket keressétek!
Ma ez volt a feltét főzelékünkön.



A tökfőzelék változatosságát a feltétek biztosítják. Na ez az! Ebben aztán nagy a választék. Szinte mindennel tálalható. Néhány példa a teljesség igénye nélkül: sült oldalas, fokhagymás sült húsok, pörköltek, pörkölt szaft, sült csirke, főtt húsok, fasírt, (csibefasírt) Stefánia vagdalt, virsli, kolbász, lecsókolbász, főtt, és tükörtojás, rántott cukkini, és a sor végtelen. Mi ma tepsiben sült, pácolt pulyka szárnnyal ettük, ami bőven el volt eresztve fokhagymával, így a kisült szaftot is rácsorgattam tálaláskor a főzelékre.
Úgy érzem, majdnem mindenről írtam már, a tejfölös habarás kivételével. Én, minden esetben úgy végzem, hogy a főző léből keveset kivéve felmelegítem (temperálom) a tejfölt, majd a liszttel csomómentesre elkeverve, a főzeléket folyamatosan kavargatva, hozzáöntöm az egészhez. Ezzel már csak fel kell rottyannia, és kész.
Mivel úgy tűnik a tökfőzelék élénkítő hatása kezd múlni, és én is visszaálmosodtam, a receptet majd csak reggel írom hozzá eddigi okoskodásomhoz. Legfeljebb tökfőzeléket reggelizek! Csak úgy hidegen. Van, aki arra esküszik!
*****
Mivel verőfényes napsütésre ébredtem, itt az ideje befejezni áldásos munkámat. Kiválogattam a tökfőzelékről alkotott képeimet az archívumból (nem is gondoltam, hogy ilyen sok van) Beillesztem írásomba, és hamarosan közzé is teszem a sok süketséget, amit éjszaka írtam. (Csak ne ígértem volna meg azt a fránya receptet. Most hogy szedem össze kalandozó gondolataimat, hogy semmi ne maradjon ki? Megoldjuk!) Jöjjenek a dőlt betűk, de előtte eszem néhány kanállal a tökből!

Kapros tökfőzelék, tejfölös habarással:


Hozzávalók: 500 g. gyalult tök, 1 fej hagyma reszelve, 1 kisebb csokor friss kapor, 1 kis pohár tejföl, liszt a habaráshoz, só, őrölt bors, ízlés szerint cukor, citromlé, ecet, kakukkfű, csombor (borsikafű)
A hagymát szeleteld vékony csíkokra, vagy reszeld le nagy lyukú reszelőn, kevés olajon párold meg, majd add hozzá a gyalult tököt. Sózd meg, és fedő alatt dinszteld, időnként megkavarva. Öntsd fel kevés vízzel, tedd hozzá a zöld fűszereket, ha gondolod löttyints rá kevés ecetet, tekerj rá kevés borsot, és hagyd kicsit párolódni. Ha úgy érzed, megpuhult a zsenge tök, de ne adja Isten, hogy szétfőzd, a léből vegyél ki keveset, és keverd össze a tejföllel, majd a lisztet is hozzáadva, kutyuld csomómentesre. Öntsd a fazékban lévő cuccra, keverd meg újra, majd hagyd felrottyanni!
Mivel már jó előre eltervezted, mivel fogod tálalni, már csak körbe kell ülni, és jó étvággyal elfogyasztani.
A gyerekekre ne erőltesd! Ha ízlik neki, úgy is jó étvággyal eszi. Valószínű, én is azért utáltam sokáig, mert nem csíptem az egyet a Mama kedvéért, egyet a Papáért, és mire végigmentünk a rokonságon, kellőképpen elment a még meglévő halvány étvágyam is. Mire megnő, úgyis megszereti. Saját, és fiaim példája lebegjen szemeitek előtt!!! Előbb utóbb, úgyis megszeretik ezt a mennyei ételt!


Végezetül: ha esetleg a tökfőzelék, mégsem tudna valamilyen objektív ok folytán a menybe jutni, attól Ti még élvezhetitek a "When The Saints go marching in" (A szentek mennybemenetele) című szerzeményt, esetleg egy finom tökfőzelék mellett. Ha már a szentek is szóba kerültek, na meg a mennyország is! Louis Armstrong jó lesz? 
 Milyen jó kis muzsikát nyomok a sok sületlenség mellé! Ugye?


4 megjegyzés:

  1. Ez valóban a tökfőzelék mennybemenetele :) Ilyen elképesztő dicshimnuszt még nem olvastam a tök egyik változatáról sem, holott én is nagy rajongója vagyok minden formájának.
    Ugy látszik, el kell teljen jó néhány év az életünkből, hogy ezt felismerjük, hisz nekem se volt nagy kedvencem gyerekkoromban. de annál inkább mostanában...
    Nem is véletlenül lapul a fagyasztóban jó pár zacskó gyalult tök, sőt elárulom, ma is azt főztem a tegnapi csirkepörihez. Korábban azt sem tudtam elképzelni, hogy a pörkölt és a főzelék összeházasitható, de most...? Hmmmm....
    Jó étvágyat mindenkinek az ebédhez :)

    VálaszTörlés
  2. Koszonom...mar regota kedvencem a kulonbozo rtrlrk sora fozotokbol keszitve...kulonbozo martasaimhoz is beleteszem elteveskor,de ezekhez mar kituno a sutotok is...sot!Jo etvagyat az inycsiklandozo tokfozelekhez ...mi tukortojassal is nagyon szeretjuk!

    VálaszTörlés
  3. Tegnap nálunk is ez volt és mi is nagyon szeretjük. Én még feltét nélkül is imádom.

    VálaszTörlés