2013. április 5., péntek

Dubarry szelet

Mai bejegyzésem témája, a Dubarry sertésszelet. A "Dubarry", személynév, ezért írtam nagybetűvel. Rövid, történelmi áttekintés következik!



"Élt valaha, egy laza erkölcsű hölgyemény, aki bizonyos Dubarry gróf feleségeként, sűrűn részesítette spéci kegyeiben királyát, és más felső körökben forgó urakat. Én, a férje helyében,  biztos elzavartam volna, de akkoriban más világot éltek. A hölgy, áldásos tevékenysége folytán, hírnevet, és ezzel gazdagságot szerzett magának, és férjének is. A cél szentesíti az eszközt. A ledér nőszemélyről nevezték el ezt az ételt." (Ezt egy régebbi írásomból idéztem. Csak semmi plágium!)

Nem különösebben nehéz elkészíteni. Sima roston sült sertésszelet, amire párolt karfiolt halmozunk, és Béchamel mártással kevert sajttal leöntjük. A mártás, nem más mint egy vajas rántás. A húst, végül sajttal megszórva, sütőben átsütjük. Így készül a Dubarry, amit ma krumplival tálalunk. Sűrű krumplipürével.
Lássunk hozzá! Mivel négyen vagyunk a családban, fejenként jár 2 szelet husi, plusz 1 ráadás jó étvágyú fiaimnak, ami ugye tíz. Cuzammen! 
Vagy sertéscombot, vagy lapockát ajánlok hozzá. A karaj túl drága, meg nem is annyira szaftos hús. Lehet csirkemellből is készíteni! A husikat a rostokra keresztben szeleteljük, (amit a hentes megtehet) majd kicsit szétverjük, belülről kifele. (ezt úgy hívjuk, hogy klopfolás, vagy kloffolás) ((hétvégenként a zajból hallom, ki mit süt)) Ha van szeletsütőnk, akkor dombon a tanya. Ha nincs, akkor kevés zsiradékon kisütjük. Az apró rózsákra szedett karfiolt, blansírozzuk. (Ez azt jelenti,hogy rövid időre, forró vízbe dobva, előfőzzük) Ha a hús kész, a karfiolt ráhalmozzuk, majd béchamel mártásban elkevert reszelt sajttal beborítjuk. (Besamel mártásnak is nevezhetjük. Serpenyőben, vajat olvasztunk, majd apránként lisztet adunk hozzá. A végső sűrűségét tejjel állítjuk be.) A sütőbe téve, rövid ideig sütjük, hiszen, minden elő volt sütve, főzve. 
Én, a tálaláskor, még meg szoktam szórni, reszelt sajttal is, ami ráolvad a tetejére. A tepsiből összegyűjtött szafttal is meglocsolom. 
Sűrű krumplipürével, rizzsel, vagy hagymás, esetleg petrezselymes újkrumplival tálalom.

Lássuk, mi kell hozzá:


8-10 szelet sertéshús, (lehet csirkemellből is készíteni)
1 kis fej karfiol,
vaj, liszt, tej, a bechamel mártáshoz,
reszelt sajt, só, őrölt bors.








Most, hogy mindent tudtok, csak jó étvágyat kívánhatok!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése