Oldalak

2014. július 29., kedd

Meggyes - diós süti, csokidarabokkal.

Ez készült a múltkor......

.....ez pedig legutóbb.

Napok óta csak beszámolókat írok, de így jár az ember fia, ha szülinapja volt a közelmúltban. Ráadásul, hanyag is volt egy kicsit. Vagy mégsem?
Lehet, hogy le leszek teremtve,
de illő bemutatnom oldalaim
másik főszereplőjét. Az ételek
egy részét Ő alkotta.
Nem először készítette már az Asszony, aki nem mellesleg az első feleségem, de valahogy mindig elmaradt a leírása. Gondoltam én! Aztán kiderült, hogy másik oldalamon már megosztottam, de csak a receptet. Mivel ez a fő oldalam, ideje, hogy ide is felkerüljön fázisképekkel, ahogy illik.

A család egyik kedvenc sütije jön, ami Párom egyik specialitása. Rengetegszer elkészítette már, de soha nem  lett egyforma. Most, ismét variált rajta, hiszen apró csokidarabokat is kevert a tésztájába, és így még finomabb lett. Bár nejem lényegesen konzervatívabb a konyhában mint én, Őkeleme is imád kísérletezni. Szerencsére mindig javul a mű minősége, és hasznosak a próbálkozások. Tehát a sütit, mint mindig, most is Ő csinálta a következőképpen:

Hozzávalók, egy 25 x 40 cm-es tepsihez:

4 db tojás,
25 dkg cukor,
35 dkg liszt,
10 dkg darált dió,
10 dkg darabolt dió,
1 üveg meggybefőtt,

1/2 tábla étcsokoládé,
1 cs. sütőpor,
1 cs vaníliás cukor,
1 tk. fahéj,
2 dl étolaj.


A csokimázhoz:
15 dkg porcukor,
2 ek. olaj,
2 ek. kakaópor,
3 ek. forró víz.  


A tojásokat a cukorral felverte, az étolajat hozzáadta. Egy tálban összekeverte a lisztet, a sütőport, a vaníliás cukrot, a fahéjat, majd hozzákeverte a felvert tojásokhoz.

A magozott meggyet, a darált, és darabokra vágott diót, valamint az apró kockákra vágott csokit is hozzákeverte, és olajjal kikent lisztezett tepsibe terítette. 
180 fokon, kb. 40 percig sütöttem, tűpróbával ellenőrizte.
A tetejét kakaós mázzal boríthatta volna, melyet étolajból, kakaóporból, porcukorból, forró vízzel kever ki.

Ez most nem történt meg, de akár ez is lehetett volna rajta. Az egyszerűbb megoldást választotta, mert megszórta porcukorral, de akár enélkül is kitűnő lett volna. Tudom, mert minden variációt kóstoltam már. A főképeken mindkét variáció szerepel. A kakaós mázzal borított, és a simán porcukorral szórt is.

Mivel most a fázisfotók sokaságában tobzódom, hiszen minden alkalommal rögzítem Párom munkáit is, kiélem magam kicsit. Eleinte nyűglődött, de később beletörődött. Több variációt láttatok már eddig is, és a kész munkákból is többfélét mutatok meg. Megérdemli kedvesem, mert ügyes a csajszi! Ugye? 



Ez a mázas változat....
Ez pedig máz nélkül, "csak" porcukorral lett megszórva.









2 megjegyzés:

  1. Most egy kicsit aggódni kezdtem, mert borzasztó sűrű lett a massza. Nagy nehezen szétterítettem a tepsibe és most várom, hogy valahogy felemelkedjen. Remélem sikerül.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Felesleges volt az aggódás, mert gyönyörűen felemelkedett, most már tuti, hogy jó lesz. A vendégek imádják a diósat, de ilyet biztosan nem ettek még. Fantasztikus ez a recept. Nagyon köszönöm. Üdv. Ági

      Törlés