Fűszeres csirkecombok, zöldséges krumplialapon, és máshogyan.
Ha egy recept beválik, érdemes máskor is elkészíteni, vagy még jobb újragondolni, és úgy megcsinálni ismét. Nejem hallotta, egy számunkra nagyon kedves ifjú háziasszonytól a receptet, és szülinapomra készítette el először oldalasból, és császárból. Most, hogy ismét a szülinapom ürügyén hívtuk össze a valamivel bővebb vendégsereget, megint nekilátott, de a bőrös sertéshús helyett ezúttal csirke felsőcombot használt.
Mivel a combokat egyben vettük, az alsócombot más fűszerezéssel szintén megcsinálta. Csak úgy, de nem mellékesen, azt is megmutatom, de majd csak a végén. A fő attrakció ugyanis a tepsis csirkecomb volt. Az egész lényege az, hogy egy nagy tepsibe krumpli, sárgarépa, és hagymaszeletek kerülnek, arra a befűszerezett csirkecombok, majd lefóliázva megy a sütőbe. Akár itt abba is hagyhatnám, de tudom, várjátok a pontos leírást, hogy Ti is el tudjátok készíteni, ha épp arra támad kedvetek. Nem is beszélek le róla senkit, mert finom, olcsó kaja. A hozzávalók, egy nagy sütőtepsihez értendők:
10 db. csirkecomb, (ehhez csak a felsőcombot használtuk, az alsók a másik sütőtálba kerültek) 2 kg. krumpli hasábra vágva, 3 nagy sárgarépa megtisztítva, majd karikára vágva, 1 nagy fej hagyma, karikára szeletelve, só, őrölt bors, őrölt pirospaprika, étolaj a páchoz.
A csirkecombokat az előkészített gyors páccal bedörzsöljük, és amíg a zöldségágyat előkészítjük, állni hagyjuk. A krumplit megtisztítjuk, majd hasábra vágjuk. Ez kerül a tepsi aljára. A sárgarépát szintén megtisztítjuk, és felkarikázzuk. A krumplira sorjázzuk. Az alap utolsó eleme a karikára vágott hagyma. Kicsit megsózzuk, majd ráfektetjük a pácba forgatott csirkecombokat. A tíz felsőcomb, éppen elfért a krumpliágyon. Alufóliával leborítjuk, és mehet a sütőbe. Közepes hőfokon, kb. félóráig sütjük, majd a legvégén a fóliát levéve kicsit rápirítunk a tetejére. A vegyes zöldségköret mellé, könnyű, vegyes salátát adtam, és így minden kitálalt elem tökéletes összhangot alkotott.
Ott volt a maradék tíz alsócomb. Ezek lényegesen kisebb helyet foglaltak a sütőben, már csak tömegük miatt is. Ennek a sütésébe én nem voltam belevonva, mert a szülinapi készülődés miatt, saját dolgaimra is oda kellett figyelni. Mivel később ezt is megkóstoltam, sőt egy portrét is készítettem a combikákról, ezt is leírom, kizárólag észlelés alapján.
Nem okoz gondot, mert a curry keveréknek olyan jellegzetes illata, és íze van, hogy csak a nagyon gyakorlatlanok nem tudják megkülönböztetni a másképpen fűszerezett ételektől. Közben megmutatta Párom a fűszersót, amivel a pácolást végezte, és néhány jellegtelen hozzávaló kivételével mindent eltaláltam. Kevesen tudják, de a curry néven futó fűszerkeverékeknek semmi közük Indiához. Az Angolok (India több száz évig Angol gyarmat volt) minden indiai fűszerezésű ételre értették, mert a gyarmatról beszerzett szárított fűszerek keverékével készített ételeket nevezték gyűjtőnéven currynak. Tulajdonképpen az étel elkészítési módját, és az étel, az angol szokásoktól eltérő fűszerezését jelentette. Indiában a száraz fűszerekből készített keverékeket maszalának, az illatos, csak a majdnem kész ételbe tett keveréket garam maszalának nevezik. Ezek általában 6-8, de előfordul, hogy 25 fűszer keverékei. A leggyakrabban használt fűszerek a keverékben a kurkuma őrölt gyökere, (ez adja a jellegzetes sárga színét, különleges ízét, és illatát is) az őrölt római kömény, a csilipaprika, és a lepkeszegmag. A kertészetekben árult curryként értékesített növénynek semmi köze az elnevezéshez, hanem Olasz szalmagyopárként szerepel a növénymeghatározóban. Ezt tehát ne tegyük currypor helyet semmibe! Megint túllihegtem kicsit a dolgot, pedig csak egy currys csirkéről akartam írni. Remélem, nem voltak haszontalanok az infók! Így aztán Drága feleségem is a bóti curry keveréket használta, és ezzel dörzsölte be a csirke alsócombokat. Kerámia sütőtálban, ezt is fólia alatt kezdte sütni, majd a legvégén kicsit ez is megpirult, a fóliát levéve róla. Ehhez krumplipüré készült. Megint túlteljesítettem a tervet, mert egy helyett két elkészítési módot kaptatok a csirkecombhoz, ráadásul, egy kis fűszerismeretet is. Na ugye, hogy megérte elolvasni?
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése