2013. június 23., vasárnap

Erzsébet szelet... szubjektív recept.

Többször fordult már elő, hogy a naponta érkező menzánk valamelyik ételének receptjére kíváncsiak vagytok. Ebben az esetben is, egy kedves ismerős receptétvágyát próbálom kielégíteni, remélem sikerrel. 

Az étel az Erzsébet szelet. Azért szubjektív a receptem, mert kizárólag a kóstolás alapján írom le a hozzávalókat, és az elkészítést. Természetesen belecsempészem saját véleményemet, illetve azt, ha esetleg apró változtatást javaslok az elkészítés módjával kapcsolatban, az ízek javítása, harmonizálása érdekében. Ezért szubjektív.
Arra is gondolnom kell, hogy Barátom, az igen messzi Kaliforniában fogja elkészíteni, és olyan alapanyagokat adjak meg, amit ott is be tud szerezni. 

Nézzük csak! Tulajdonképpen, egy sajttal, és jóféle házi kolbásszal töltött rántott húsról van szó. Kicsit utánanéztem, és egy étterem kínálatában olvastam a következőket:  "A drága húgomról neveztem el az Erzsébet szeletet. Két hús közé teszek néked sajtot meg jóféle házi füstölt kolbászt. Kirántom és vegyes körettel adom." Mindezt 2000 jó Magyar Forintért kínálja a gazdasszony.
Receptet Ő sem mellékelt hozzá, így marad a tapasztalatom.
Innen kicsit személyre szabott lesz a leírás, így elnézést kérek előre is! 


Zsuzsi! Irány a Német hentes ott a messzi Cupertinoban, és vegyél nála borjúhúst. Én legalábbis legszívesebben ebből készíteném. Jó hozzá a sertés, abból inkább a karaj, mint a comb. Nem tudom, a hentesed árul-e valami jóféle füstölt házikolbászt, de nem azokra a színtelen vackokra gondolok, amiket Bajorföldön nyomnak elénk. Tudom, szereted ha piros az étel. Olyan kolbászt keress, ami Magyar módra, őrölt pirospaprikával készült. Ha nincs a Németnél, ugorj át a Spanyolhoz, vagy az Olaszhoz. A chorizo kolbász is megteszi, ha nincs füstölt! Sajtot, csak az Olasznál vegyél hozzá. Olyat keress, ami hasonlít a trappistára, vagy ementálira. Ne hagyd hogy rábeszéljen a parmigianora! Az másra való. Rövidebb ideig érlelt, natúr félkemény sajtot végy. Ne felejts Párodnak venni egy üveg jóféle bort sem! Vegyél kettőt, hogy mindenkinek jusson!
Ha hazaértél a bevásárlásból, klopfold ki a hússzeleteket, belülről kifelé. (Remélem a Német felszeletelte!) Sózd , és borsozd meg, majd fektess a közepére egy szelet sajtot, arra néhány szelet füstölt kolbászt, (ha nincs füstölt, nyomd ki a bélből a chorizot) és a husit összehajtva, tűzd meg fogpiszkálóval. A panírozásban mester vagy, így nem kell leírnom, hogyan csináld. Bő, forró olajban süsd aranybarnára. Süthetsz is mellé krumplit, de én inkább a pürét, vagy a petrezselymes tört krumplit ajánlanám. Ha jobban szeretitek a párolt rizst, az is mehet mellé. Mielőtt Edward elé rakod, a fogpiszkálókat húzd ki, mert nincs fontosabb a családi békénél!
Gyújts gyertyát, és a behűtött borocska mellett, meséld el, hogy ezt a receptet csak Neked írta a barátod! Jó étvágyat hozzá!
Azok kedvéért, akik itthon olvasták el a receptem, nyugodtan használjanak hozzá gyulai, vagy csabai száraz kolbászt, trappista, vagy ementáli sajtot. 
Bort Ti is tehettek mellé a tálaláskor!




Ui,: Mint az kiderült, a Német hentesnél van borjúhús, igaz elég drágán. Már azt is tudom, hogy a messzi Kaliforniában is lehet kapni a gyulaihoz hasonló kolbászt. Kétfélét is! Az egyik félét Chichagoban gyártják. A chichagoi Olaszoknak mindig is messzire nyúlt a kezük! Barátomnál bor, és gyertya mindig van otthon, de nem a sűrű áramszünet miatt. 
Ezek szerint minden adott a hangulatos vacsorához. Jó étvágyat Zsuzsi!


1 megjegyzés:

  1. Ezt biztosan ki próbálom a jövőhéten férjem névnapjára. lesz meglepetés.csak találjam újra e kitűnő receptet:))

    VálaszTörlés