2013. március 11., hétfő

Almával borított sertésborsa.



Szeretem a kihívásokat, a próbákat, na meg a gasztronómiát.
Ma, egyik kedves Gasztropajti, meglátva, az érkező menzai ételekről közzétett beszámolómat, megkért írjam le az almával borított sertésborda receptjét. Szívesen tettem! Kizárólag szemrevételezés, és egy falat megkóstolása alapján.


A különleges ízek kedvelőinek!
Szerencsés vagyok! Ha megkóstolok valamit, érzem az ízeket, és ki tudom következtetni a hozzávalókat is. Ma almával borított sertésborda volt az étlapon. Megkóstoltam, és leírtam, hogyan készíteném el. A leírást később szakértővel ellenőriztettem, aki jóváhagyta! Ezek szerint konyítok hozzá! A borításhoz, meghámozott almát reszelek. Úgy, mintha almás pitébe tenném, de nem annyira cukrozom meg. Kevés citromlevet csurgatok rá, és őrölt fahéjat keverek hozzá. Cukrot nagyon keveset teszek bele!
Reszelt sajtból, tejfölből, tojásból, kevés lisztből, petrezselyem zöldből, palacsintatészta állagú masszát keverek. A kikloffolt hússzeleteket tepsibe teszem, majd halmozok rájuk az almából, és leöntöm a sajtos, tejfölös keverékkel. Kevés olajat töltök alá, és fólia alatt sütöm. A legvégén, leveszem a fóliát, hogy piruljon meg a teteje, a látvány, és az íz miatt.
A vékonyra vert hússzeletek viszonylag gyorsan megsülnek, addig rápirul az alma, és a massza is. Tört burgonyával tálalom. Adható mellé savanyúság, de befőtt is. Az alma, a sajt, a hús, és a savanyúság, kitűnő kontrasztot biztosít az ízeknek.

Hozzávalók, 4 személyre:
8 szelet karaj, vagy tarja, vékonyra klopfolva,
2 db. meghámozott alma nagy lyukú reszelőn reszelve, vagy vékony csíkokra, esetleg szeletekre vágva. Kevés citromlé, 
őrölt fahéj, 
pici cukor, ízlés szerint.
A szószhoz: 1 kis pohár tejföl, 
100 g. reszelt trappista, vagy más keményebb sajt, 
1 ek. liszt, 
1 tojás, 
kevés só, 
apróra vágott zöld petrezselyem.



Az ízlelés alapján megírt receptet, hozzáértő hagyta jóvá, így nyugodtan ajánlom kipróbálásra!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése