Lecsós tarja. |
Ami egy lecsóból sem hiányozhat: a hagyma, |
a paprika, |
és a paradicsom. |
Az igazi Magyar lecsó, egy rész vöröshagymát, két rész paradicsomot, és négy rész roppanós zöldpaprikát tartalmaz. Elkészíteni igen változatosan lehet. Rizzsel, tojással, hajdinával, gerslivel, kölessel, (lecsó) kalbásszal, májjal, virslivel, debrecenivel, sült húsokkal. A világ, a múlt század közepén ismerte meg az exportált konzerveken lévő feliratról. Reméljük, egyszer ismét feltámad a magyar konzervgyártás, és lesz még újra világhírű a lecsó!
Amikor nincs friss, jöhet a konzerv. |
A világ majd minden táján főznek hasonló ételeket. a Franciák által favorizált "ratatouille" is közéjük tartozik. Amerikában, és Mexikóban is ismerik.
Eszembe jutott a Guggli, és a Wiki! Minek erőltessem megfáradt agytekervényeimet, mikor náluk minden infót megtalálok.
Nézzük a Wikipédiát! Találtam néhány elkészítési módot.
Babos lecsó: Előfőzött babot adnak a lecsóhoz és együtt készre főzik.
Csípős lecsó: Bármely lecsóhoz alkalmazható, aki szereti az erőspaprikát.
Francia lecsó – Ratatouille: cukkinivel és padlizsánnal készített lecsó
Gombás lecsó: Többféle módon készítik, de mindig a gombát kell előbb puhára főzni, majd a lecsó hozzávalóit a már majdnem kész gombához adják, és készre főzik.
Kolbászos lecsó: Karikára vágott lecsókolbászt bármikor, de a füstölt kolbászt csak a főzési idő utolsó harmadában adják hozzá, mert különben nagyon keményre fő.[8]
Krumplis lecsó: A burgonyát megtisztítás után vékony szeletekre vágják, és már a főzés kezdetén hozzáadják, így nem kell előfőzni.
Rizses lecsó: A már majdnem teljesen elkészült lecsóhoz olajban előpirított fehér rizst tesznek, amely a lecsó szaftjában főzve puhul meg teljesen.
Szalonnás lecsó: A lassú tűzön kisütött szalonna zsírján készítik a lecsót.
Tarhonyás lecsó: A tarhonyát zsíron pirítják, majd hozzáadják a lecsó alapanyagait, kevés vizet és lassú tűzön a tarhonya puhulásáig főzik.
Tejfölös lecsó: A szokásos módon elkészített lecsóhoz tejfölt is adnak.
Tojásos lecsó: A kész lecsóhoz külön tányérban felvert tojást adnak, és lágyra sütik.
Zöldbabos lecsó: Zöldbabbal is készíthető, de akkor nem kell előfőzni, hanem együtt kell feltenni kevés vízzel.
Virslis lecsó: A virslit lehet karikákra vágva, vagy egészben együtt főzni a lecsóval.
A fenti lecsó változatok számtalan módon variálhatóak, függően attól, hogy milyen alapanyag található éppen a hűtőszekrényben. A vöröshagyma, paprika és paradicsom szeletelésének módja, arányai is változatosak lehetnek. A lecsó alapot többféle feltéthez, mint rizs, vagy burgonyaköret kiegészítőjét kínálják (Pl.: sült libamájhoz, sült tarjához, de illik néhány vadhúsból készült ételhez is.)
Mint látjátok, rengeteg módon el lehet készíteni. Ez is bizonyítja, hogy sokoldalú étek. Ezt a sokszínűségét pedig kihasználjuk. Nem visszaélünk, csak élünk vele. Az általunk készített lecsós májról már meséltem, így jöjjön még néhány általunk készített példa. A teljesség igénye nélkül!
Francia lecsó (ratatouille) Kolbásszal, rizzsel, patisszonnal. Amikor az "edény" is ehető. Patisszonban tálalva. |
Tepsis, lecsós krumpli. |
Lecsós máj curryvel. Egyik kedvenc edényem, az elektromos serpenyő. Nyári vendégjárások kiszolgálója. |
Róla már írtam. Lecsós máj, krumplipürével. |
Lecsó reggelire. Kenyérrel, tükörtojással. |
Ez is bizonyítja, hogy köretként is használható. Sült húsok mellé, krumplival, sütőben sütve. De akár magában is. Azt, hogy milyen fantázianéven látod viszont, a menő éttermek étlapján, arról szintén sokat lehet ne beszélni. Egyetlen, magára valamit is adó konyha sem hagyhatja le viszont a menükártyáról, ezt a finom magyaros ételt.
Hölgyeim, Uraim, lecsóra fel! De várjuk meg a nyarat!
A végére, egy látványos, és igazán finom ételt hoztam. Bőrös csülök, lecsós krumplival. Aki diétázik, gyorsan fordítsa el a fejét! Aki viszont szeretné megcsinálni, ITT megnézheti, hogyan készült! |
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése