Néhányan komolyan meglepődtetek. Igen Lányok! Ezt is tudok.
Tésztát sütni. Körbenézve a receptes honlapokon, rengeteg a süti recept. Ez így
is van rendjén. De. Nagyon kevés pasit látok, a sütigyártó édesszájúak közt. A
múltkor megkaptam a fészbúkon, hogy "férfiembörnek, a konyhában nincs helye". De
van!!! És miért is ne lenne? Tudom, többnyire mosolyra húzzátok szátok szélét, és igazat
adtok nekem. Ha van kedvem hozzá, miért ne süssek sütiket is? És igenis van kedvem. Ebben
is kiélhetem kísérletező hajlamomat.
Leveles tésztából készült sütik. Aszalt paradicsommal, virslivel-mustárral, ajvárral ízesítve. |
Napon szárított paradicsom. Saját termés.Sok más mellett, sütikbe is került. |
Sós sütemények, napon szárított paradicsommal,ajvárral. Az ajvárról itt többet tudhatsz meg! |
Vitaprikkal fűszerezett rudacskák. A Vitaprikról is írtam. Itt láthatod. |
Így készítem. A részletes leírást is megtalálod. Görgess, lejjebb! |
Ki ne szeretné a leveles tésztával készült sütiket. A szakács örömére, hamar elfogynak. Lehet
kapni mélyhűtött leveles tésztát is, de ha olcsóbban akarod megcsinálni, el
tudod készíteni házilag is. Időt igényel, de megéri. Én a hét végén 6 tepsi sós
sütit csináltam házi leveles tésztából. Ne ijedj meg! Nem nehéz! Csak türelem
kell hozzá. Rétesliszt, és finomliszt keverékéből készítettem. 1,5 kg
lisztkeverék, 2 cs. élesztő felfuttatva, 500g margarin, 1 nagy pohár tejföl,
1dl fehérbor, vagy kevés ecet, kevés só, őrölt bors a tésztába. Én
hozzáöntöttem még a napon szárított paradicsom fűszerolaját is, de ez nem
kötelező. A tésztát hagytam kelni, majd kinyújtottam. Rámorzsoltam a margarint,
majd felülről, alulról, és mindkét oldalról ráhajtottam a tésztát. Rövid
ismételt kelesztés után ismét kinyújtottam, összehajtottam, és pihentettem. Ezt
megismételtem négyszer. Az újabb nyújtás után levágtam a széleit, négyzetre
formáztam, majd 4 felé vágtam és külön-külön újból kinyújtottam. Erre azért
volt szükség, mert nem fért volna másképp a nyújtódeszkára. A levágott széleket újból
összegyúrtam, kicsit fűszereztem rajta, és kinyújtás után megkentem tojással,
megsóztam, köményt szórtam rá, majd csíkokra vágtam. Nagyon finom köményes
rudacskák lettek belőle. Az általam készített leveles tésztából papucskákat
csináltam. Napon szárított paradicsommal, mustárral-virslivel, és ajvárral ízesítettem.
Csináltam már bolognai raguval, kolbásszal, és meggybefőttel-dióval ízesítve
is. Ezt cimetes cukorral szórtam meg. A papucsokat a 3-4mmre kinyújtott
tésztából csináltam. Kb. 6x6cm-es négyzetekre vágtam, egyik sarkát megkentem
felvert tojással, közepére átlósan tettem a tölteléket, majd feltekertem.
Sütőpapírra téve, tetejét tojással megkenve, előmelegített sütőben kisütöttem.
A recept legnehezebb része ez! Ha olvasod egy receptben, hogy hány fokon,
mennyi ideig süsd, az a legnagyobb rizikófaktor. Nem mindegy, hogy milyen a
sütőd! Leget gáz, villany, légkeveréses, stb. Én alul-felül sütöm, kb.200
fokon, 25 percig. Nézzetek rá! Nem merem garantálni, hogy másnak is ugyanennyi
idő kell hozzá. Mindenki kipróbálta már saját sütőjét, így tudja, minek mennyi
idő kell. A képeken látszanak a különböző fázisok, kivéve az amikor a margarint
rákentem. Ez ugyanis egy korábbi hajtogatott tészta képe, amiben már benne volt
a margarin is. Remélem, ezzel is érzékeltethető a folyamat lényege! Jó
étvágyat!
A maradék sem vész kárba. A levágott széleket újrahasznosítom, és köményes, fűszeres rudakat formálok belőlük. |
Az ajándék sütik. Percek alatt elfogytak. |
Így jártam. Szerencsére, ezzel meg tudtam hálálni azt a
gondoskodást, amivel, többszöri ott tartózkodásom során találkoztam. Köszönöm!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése