Néhány hete "Jártam a konyhán" címmel írtam egy bejegyzést másik oldalamon, ami az étteremben töltött két nap összefoglalója volt. Rég szerettem volna már meglesni azt a munkát, amit a napi étkezést biztosító profi csapat végez. Akkor megbeszéltük, hogy ha nevezetesebb esemény lesz, ismét követhetem munkájukat, és fotózhatom is az ételek elkészítését. Ez az alkalom, pedig egy lakodalom formájában jött el. Köszönöm Bettinának, Tamásnak, és szüleiknek, hogy bár nem tartoztam a násznéphez, szívesen fogadtak!
Lényegesen rövidebb írást terveztem, de ahogy leültem, megleptek az emlékek, és szinte véraláfutásosra vertem a billentyűket. Előre kell bocsájtanom, hogy sok fotó a saját esküvőmről, lakodalmamból származik, hiszen nem kísértem végig Betti, és Tomi házasságkötését. Nem lesz nehéz észrevenni a különbséget, mert 33 éve nem volt olyan korszerű a technika mint napjainkban. Felhasználtam még előzetes engedéllyel Vera, és Laci esküvőjén készített képeinket is, mert így tudtam a történetet teljessé tenni.
Évtizedek óta gyakorlott lakodalmas "szakember" vagyok. Feleségem, népes családból származik, így csak a szűkebb rokonságban is, több lagziban vettem már részt. Egyik szakmám a videózás, fotózás, és ezekkel a végzettségekkel feleségem is rendelkezik. Sokáig jártunk lakodalmakba videózni, fényképezni. Így aztán az esküvők, lakodalmak lebonyolításában, is hatalmas ismeretekre tettünk szert. Mióta többet foglalkozom a gasztronómiával, nem voltam családi lakodalomban, de mindenképpen szerettem volna bemutatni, hogyan zajlik egy ilyen esemény mifelénk.
33 éve történt. |
A Karaván zenekar, Balogh László szegedi vőféllyel. |
Lakodalmi menü: Tyúkhúsleves, csigatésztával, marhapörkölt. |
Ezután pörkölt következik, aminek az alapanyaga a gazdák leleményességén, esetleges kapcsolatain múlik. Ha vadász van a családban, akkor dám, őz, vaddisznó lehet az alapanyag. Ezen a környéken, van olyan hely, ahol csak birkapörkölt fő a bográcsokban. A marha, borjú, sertés is népszerű alapanyag.
A pörköltet követi a sültek sora. Ezek megint nagyon változatosak lehetnek. Csirke, tyúk, kakas, sertés, pulyka, borjú, fűszeres, natúr, töltött csemegék. Ahány ház, annyi szokás. Híres csapat volt a jaminai (békéscsabai) főzőasszonyok társulata, akik hihetetlen szakértelemre tettek szert az ételkészítéssel eltöltött évek során. Mivel volt olyan időszak, amikor szinte minden héten találkozhattam velük, ismerősként üdvözöltük egymást, és sok fortélyt leshettem el tőlük. Utólag is köszönöm. Náluk a leves után, a tyúk melléből készített paradicsomos húsgombóc következett, és ez az étel, egész életemre mély nyomot hagyott bennem. Ekkor lettem paradicsomimádó.
A mi esküvői tortánk. |
Mivel abban a korban élünk, amikor szerencsénkre lehetőségünk van az emlékeink megörökítésére, megőrzésére is, nagy szerepe van az emlékek rögzítőjének, a fotósnak, videósnak is. Bennem is nosztalgiát ébreszt, mikor látom egy több évvel, esetleg évtizeddel ezelőtt készített felvételemet.
Fő a vadpörkölt. |
Szépek voltunk, és fiatalok. |
A fotózás előtt még meg kell látogatni a virágkötőt is, aki szintén erre az alkalomra csokrot, kitűzőket készít. A virágkötő feladata a gépkocsi, hintó, vagy más közlekedési eszköz díszítése is, de legtöbbször a templomot, a házasságkötés, a lakodalom helyszínét is ők díszítik.
Vera, és Laci. |
Vera és Laci esküvője, Balázs Imre vőfély vezényletével. Imre barátom, már a menyországban mondja a rigmusokat. |
Munkában a zenész urak. |
Hunyadvári József vőfély. |
Most újabb sírdogálás következik, mert a vőfély kikérte a menyasszonyt, majd illően elbúcsúztatja családjától őt is. Nem jártam még olyan lakodalomban, ahol valamelyik, legtöbbször mindegyik családtagnak ne lett volna könnyes a szeme. A vőfély ezután felkéri a vendégeket, hogy fogyasszanak a kikészített ételekből, italokból. Itt már általában aprósütemények, (sósak édesek) vannak az asztalon, hiszen a menyasszonyi háznál is volt ebéd, ahova a szűkebb rokonság, barátok, ismerősök voltak hivatalosak.
Van ahol, praktikusan ezeket az eseményeket is egy helyszínen tartják, már a teljes násznép bevonásával. Általában azon a helyen, ahol a későbbi lakodalmat tartják. Így kezdettől együtt ünnepel a násznép, és kevesebb a bonyodalom. Falun viszont, még mindig megvan a hagyománya a több napos ünneplésnek, ahol a szomszédok, rokonok, barátok ünnepelnek együtt.
A násznép ezután átvonul a nap legfontosabb eseményére, magára a házasságkötésre. Lehet polgári, és egyházi esküvő. Van ahol a polgári esküvőt már előzőleg megtartják, így a mulatság előtt csak a templomban mondják ki a boldogító igent. Ez minden felekezetnél az ott szokásos ceremónia szerint történik, hosszabb, rövidebb ideig.
Megpecsételve. |
Immár férj, és feleség, a násznép gratulációra áll sorban, de közben lázas munka folyik. Ha eddig nem volt kidíszítve a lagzi helyszíne, akkor ez is most történik meg, hogy méltóan tudják fogadni a már házasokat, és a násznépet. Ez a gazdák anyagi lehetőségein múlik, mint általában minden az alkalomhoz köthető dolog. Még a legszerényebb körülmények közt házasodóak is adnak a helyszín díszítésére. Ifjú házas koromban, Romániába voltunk hivatalosak esküvőre, és jobb híján EÜ papírt vágtak csíkokra, azzal díszítve a sátrat. Életem legrosszabb pálinkáját is ott ittam, de jó szívvel adták, én pedig szívesen fogadtam. Nem is néztem sűrűn a pohár fenekére!
A terem kész, jöhet a násznép. |
Készül a vacsora. |
Fő a birkapörkölt. |
Az ételek egy része elkészült, a másik része még sül, vagy fő, és megérkezett a násznép.
Innentől a zenészeké, a felszolgálóké, és a vőfélyé a terep. Vannak sablonok: A zenészek ekkor kezdenek rá a lakodalom van a mi utcánkba kezdetű nótára, a felszolgálók, már az ajtóban röviditallal várják az érkezőket, és a vőfély előreengedi őket. Általában, a vendégek elfoglalják helyüket, és csak utána jön az új pár a vőfély kíséretében a terembe (sátorba). A násznép pedig, a vőfély ide illő versikéje után, tapssal köszönti őket. Indulhat a dínom - dánom. A felszolgálóknak kötelessége gondoskodni arról, hogy senki előtt ne legyen üres pohár, mindig elég étel legyen az asztalon. Természetesen akkor, mikor eljön az ideje. Felénk az a szokás, hogy a vőfély minden étel előtt köszöntőt mond. De még mielőtt ez megtörténne, megköszöni a gazdáknak a vendéglátást, és jó étvágyat kíván a vendégseregnek. Közösen eléneklik a Himnuszt.
A levessel kezdődik az ételorgia. Kevés kivételtől eltekintve, ez tyúkból készült esszencia, csigatésztával. Nagyon hosszú ideig fő a tyúk a fűszeres lében, majd mikor majdnem megfőtt a hús, akkor kerül hozzá a megtisztított petrezselyem, répa, karlábé, zeller, és néhány hagyma is egészben. A zöldségfélék nem egy időben főnek meg a hússal, így azokat idővel ki kell venni a léből, mert túlfőnek.
Ha van rá lehetőség, azonnal tehetjük hideg vízbe is a zöldségeket, mert ha nem hűl le, a meleg zöldség tovább fő, és puhább lesz a kelleténél. A csigatészta is külön készül, sós vízben, és csak a tálaláskor találkozik egymással a tyúklé, és a csiga-biga. Ennek vannak praktikus okai is, mert általában a lakodalmakban, igen sok étel marad. Inkább maradjon, mint kevés legyen, ez a jelszó.
Így aztán, a maradék másnapra is elég, sőt ha van elég hűtőkapacitás, akkor hosszabb időre. A tyúk alaplé, ezen kívül kitűnő alapanyag, sok mindenre használható. Ha tésztával együtt tároljuk, hűtés híján, könnyen megsavanyodik a leves. Ez egy házi lakodalomban előfordulhat. A levessel egy időben asztalra kerül a hús, és a főtt zöldségek is. Szabad szedéssel mindenki kedvére, gyomra méretétől függően, annyit mer, amennyi jó esik. Túl sokat nem érdemes enni, mert rögtön jön az újabb fogás.
"Egy olyan ételt hoztam, ami első az étkek sorába" köszönt be a vőfély immár a pörkölttel. Ez a tradicionális magyar étel, kevés lagziban nem szerepel a menükártyán. Felénk, minden alkalomban megtalálható valamilyen formában. Életem során, egy lakodalom volt, ahol nem találkoztam a pörkölttel. Magam is rengetegféle pörköltet főztem már, többnyire bográcsban, így nem okoz gondot valamelyik elkészítési módját ismertetnem.
Arra gondoltam, hogy talán jobban örülnétek egy különleges, mint egy hagyományos receptnek. A nyáron készítettem a Gyulavári Kastélynapokon a rétegelt dámvad pörköltet almával, borókával, ami a "legízletesebb étel" díjat érdemelte ki. Itt olvashatod. A korábban már említett idős juhásztól eltanult módon főztem a pörit, és ez is bizonyítja, hogy mások kipróbált receptjeit nem szégyen követni. Különösen akkor, ha szívesen osztja meg veled egy tapasztalt ember tanácsait.
A közönségnek kell játszani! Olyan zenét, amit éppen a hangulat kíván. Értek a muzsikáláshoz, magam is csináltam, két fiam szintén zenész. Nem lakodalmi muzsikusok, de a lakodalom külön műfaj. Ide sokoldalú muzsikusok kellenek. A mai technikával, akár egy zenész is tud szórakoztatni, hiszen mióta a midi fájlokat kitalálták, előre elkészített konzerv zenét is lehet játszani, de ehhez is érteni kell. Előfordult már életemben, hogy egy lakodalomban, nem lehetett kérni zenét. A muzsikus hölgy csak a megadott, a lemezen található sorrendben tudta játszani a dalokat, és a közönség látva ezt, úgy kért számot, hogy a D 18-ast játszd le légy szíves. Hiába volt előtte az akkor kapható egyik legdrágább hangszer, szórakoztatni nem tudott. Egy másik alkalommal, a muzsikus úr kottatartónak használta a méregdrága hangszert, és a násznép hosszas unszolására sem tudta hajnalig bekapcsolni. Viszont jól mutatott, nem is kottatartóként, mert csak a dalszövegek voltak a füzetben. A kottát nem ismerte a "zenész úr"
Szerencsére ritkán találkoztam ilyen esetekkel, többnyire magas színvonalú szórakoztatásban volt részünk. Autodidakta muzsikusok is kitűnő hangulatot tudnak biztosítani megfelelő rutinnal. A vőfélynek kisebb feladata van ilyenkor: táncra kell buzdítani a násznépet. Sok helyen úgy illendő, hogy az ifjú pár kezdje a táncot, így velük kell kezdeni a szórakozást. A zenekarnak pedig az a feladata, hogy minél rövidebb szünetekkel mindenki kedvére húzza a talpalávalót. A repertoárnak szélesnek kell lenni! A keringőtől, a latin zenéig, a twiszttől, a mulatósig. Amire éppen igény van.
A felszolgálóknak sincs pihenő, mert figyelni kell, hol található az asztalon üres hely, hiány valamiből. Ezt azonnal pótolni kell, mert a gazdák szégyene lenne, ha nem így történne.
A gyümölcsök sem hiányoznak. |
Ezen az estén natúr csirkemell, sonkával, sajttal töltött borda, cigánypecsenye, rántott karaj, rizi-bizivel, és burgonyakrokettel volt szervírozva. Ezek mellett található volt a svédasztalon mediterrán saláta háromféle öntettel, és franciasaláta is. Nem hiányozhatott a bőséges gyümölcstál sem.
Bevallom, mikor elhatároztam, lakodalomról fogok írni, nem gondoltam volna, hogy ilyen hosszúra fog sikerülni. Az amatőr gasztronómus most az emlékek fogságába került, de írásaimnak főként ez a célja, hogy viszonylag szórakoztató módon elraktározzam, átadjam utódaimnak élményeimet. És ha egyszer elkezdem, nem tudom abbahagyni, mert emlék van bőven. Mivel a lakodalmat gasztronómiai célzattal látogattam meg, azt sem hagyhatom ki.
A levest, és a pörit már a főzés közben megkóstoltam, így azokról, már a násznép megérkezése előtt volt véleményem. Csupa jó!
A leves kellemesen fűszeres, gyönyörű színű, (a megfelelő alapanyagok miatt) a zöldségféléktől kellemesen aromás, szép tiszta, egyszóval tökéletes. A tyúkhús kellően megfőtt, a belefőtt zöldségfélék is kitűnőek voltak.
A pörkölt is nagyon finom lett. Kellő ideig főtt, a hús nem volt kemény, de szét sem lett főve, enyhén csípős, kellően köményes, szép sötétvörös színű a jó minőségű pirospaprikától, egyszóval ez is OK! Köretként pirított, házi tarhonyát, vagy köményes főtt krumplit választhatott hozzá mindenki kedve szerint. Körbenézve az asztalokon, láttam, mindenkinek jól esett. Nem maradt el mellőle a savanyúság sem, ami ez esetben vegyes - vágott volt.
Nem szóltam még a kezdettől az asztalokon lévő apró süteményekről, amikből szintén nem volt hiány. Kétféle sósat (pogácsát, és sajtos rudat) valamint édes sütiből is kóstoltam (zserbót, kókuszgolyót) Ezek mellett volt még más is a tálon, de már nem vitt rá a lelkiismeretem. A megkóstolt sütik nagyon ízlettek, de hagynom kellett helyet a sülteknek is.
Becsületemre szolgáljon, hogy a kipakolt mennyiséget mind megettem. Köszönöm a gazdáknak!
Háromféle húst választottam a kínálatból, ezúttal a sima bécsi szeletet kihagytam. Gondolom az volt, mert annak tűnt.
A leglátványosabb a töltött karaj volt. A hús úgy lett szeletelve, hogy nem egészen a végéig lett bevágva, így a két oldala a megtöltés után egymásra hajtható lett. Előtte természetesen ki lett kloffolva, majd a sajt, és sonka hasábokat belegöngyölve panírt kapott, és utána forró olajban lett kisütve. A sajt sehol nem volt folyós, egyszóval ez is kitűnő lett.
Nem tudom, eddig miért irtóztam a burgonyakrokettől? Nem találok rá magyarázatot, hacsak azt nem, hogy amiket eddig kóstoltam, íztelen vacakok voltak. Mostanáig! Már a tálalásnál megfogott a krokett alakja, ami leginkább kúpos tengeri csigára emlékeztetett. Óvatos voltam, de utána visszamentem még egyszer szedni belőle. Nem gondoltam, hogy ennyire fog ízleni. Sokszor írtam már róla, hogy a szükség nagy úr. Egy nagyobb vendéglátáshoz, többféle étel elkészítéséhez, szükség van félkész ételekre is. Ez a krokett is ilyenből készült. Előhűtött állapotban, csak forró olajba kellett dobni a végleges állapot eléréséhez. Nem ettem még ilyen finom krokettet. Amellett, hogy gyönyörűen mutatott, ízlett is. Ráadásul, harmonizált a sajttal, sonkával töltött húshoz, és a natúr csirkemellhez is. Nagyon kevés franciasalátát is ettem hozzá, amit szintén helyben készítettek. Vegyes, zöldségkeverékből, kellemesen ízesítve. A saláták esetében is az egyszerűbb megoldás lett választva, mert előre készített szószokkal tuningolták a zöldségféléket. A másik salátáról kicsit később, bővebben írok.
A húsételek közül nekem legjobban a cigánypecsenye ízlett. Végigkísértem az elkészítését, így bátran állítom, nem a hagyományos módon készült. Már ahogy, egyáltalán létezik hagyományos módja, a cigánypecsenye készítésének. Tarjaszeletek lettek megtűzdelve füstölt szalonna hasábokkal, és tepsiben, állandó szaftban tartva sütötte a szakács. A sütőben töltött idő nagy részét úgy töltötték a husik, hogy egy másik tepsi is rájuk lett borítva, így a kipárolgás el lett zárva. Láttam, hogy nagyon sokszor kóstolta, és fűszerkeverékes forró vízzel öntözgette, míg el nem érte a kellő állapotot. Ez az állapot pedig tökéletes lett. Omlós, nagyon jól fűszerezett, a szalonnától kellően füstös ízt kapott finomság került a tányérokra. A szaftból is halásztam egy kicsit, és mivel ezt a husit a zöldborsós rizzsel ettem, arra csorgattam belőle. Nekem ez ízlett a legjobban ezen a napon! Szubjektív vélemény, mert sosem titkoltam, inkább a szaftos ételekhez vonzódom, ez pedig az volt.
A másik hasonló, de lényegesen sűrűbb mártás volt. Ez is kapros, de sósabb, töményebb. A harmadik, átlátszó, sok zöldfűszerrel, kissé ecetesen, olíva olajjal, szintén kész termék volt. Mindhárom neves gyártótól, megbízható minőségben. Mindhárom illett a salátákhoz, és jó, hogy nem lett ráöntve, hanem mindenki önthetett rá kedvére. A saláta összetevőinek, de főleg a kínai kelnek a tulajdonsága, ha az öntettel találkozik, rövid idő alatt megvonul a zöldség, elmúlik a roppanóssága. Így viszont nagyon finom volt. Kíváncsiságom győzött, így a salátát mindhárom öntettel megkóstoltam, és mindegyikkel ízlett. Legközelebb az ezersziget állt ízlésemhez, de a másik kettővel is finom volt.
A süteményekről már esett szó, de nem maradhat el az est fénypontja, a torta sem. Soha nem láttam még két egyforma tortát lakodalomban. Most felejtsük el azokat a típustortákat, amiket külön süttetnek a cukrásztokban azzal a céllal, hogy minden asztalhoz jusson belőle. Falun, még mindig az a szokás, hogy a családok, maguknak viszik a tortát, amit a menyasszonyi torta érkezése után, névre szólóan kiosztanak. A kavarodás elkerülését, a tortára tűzött kis cédula biztosítja. Elgondolkoztam már rajta, hogy mi lenne, ha sorsolnák a tortákat? Őrült ötlet, de én már csak ilyen vagyok.
A menyasszonyi tortát, bár kínálták, nem kóstoltam meg. Egyik oka az, hogy már ettem sütit, és egy falatért, nem volt szívem elvenni a felkínált nagy szeletet. Nem akartam, hogy pocsékba menjen. Cukorbeteg lévén, tudnom kell önmegtartóztatást tanúsítanom, a láthatóan édes finomság irányában. A látvány viszont lenyűgözött. A torta, nyilvánvalóan főszereplő egy ilyen eseményen, így úgy kell megjelennie, mint egy igazi sztárnak! Erről a vőfély szintén gondoskodik. A sztárhoz illő versikével biztosítja a méltó belépőt. Nem volt alkalmam, de nem is illett volna a torta megvágása előtt rendezkednem, így elhatároztam, olyan képet készítek, ami kis retusálással, trükkel, bemutatja a torta különlegességét, igazi szépségét. Úgy érzem, egész jól sikerült.
Mivel itt illően elbúcsúztam a násznéptől, az ifjú pártól, szüleiktől, a konyhán még jelenlévőktől, (van aki már elment kicsit pihenni, mert a másnapi ebédet is hajnalban fel kell tenni főni) a zenészektől, és Hunyadvári Jóska barátomtól, aki mint oly sok alkalommal most is ceremóniamestere volt a lakodalomnak. Magyarul, Ő volt a vőfély.
Hunyadvári József, többszörös díjnyertes vőfély. |
Számomra a lakodalom itt véget ért, de tudom, Jóska barátom, és a násznép hosszú ideig kitartott. A vőfély azért, mert volt még munkája bőven. A násznép pedig azért, mert most jött a java. Mulatás a köbön.
Fogd, és vidd! |
Átöltözve, megújulva. |
De normális esetben, a lakodalom még nem ér véget itt. Mindezek után, jó esetben ereszd el a hajamat jön. Ez nagyon társaságfüggő. Ha vannak olyanok a násznép között akik jól akarják érezni magukat, és jó a zenekar, akkor hajnalig szól a nóta. Először talpalávaló, majd jó Magyar szokás szerint nóták. Olyanok, amiket énekelni, (néha ordibálni) lehet. Ez addig működik, míg a zenészek bírják, vagy a násznép ki nem dől.
Hajnaltájban. |
A "maszkurások". |
Itt véget is érne írásom, amiben szerettem volna bemutatni, felénk hogy járja. Örülnék, ha ezek a tradíciók, nem merülnének feledésbe. Bloggerként, nem csak az ételek bemutatását, hanem a szórakoztatást, de főleg az emlékek archiválását tűztem zászlómra. Ahogy leültem írni, a friss élményekkel rögtön keveredtek saját, több évtizedes emlékeim. Eredeti célom, a menü bemutatása lett volna, de így sikerült. Emlékként ezt hagyom az új párra, a résztvevőkre, a közreműködőkre, és saját családomra.
Köszönöm, hogy köztetek lehettem!
Jó alapos, hosszú összefoglaló! mint egy regény :-) . Tiszta képet ad a lakodalmi szokásokról.
VálaszTörlésMint írtam az elején, eredetileg rövidebbre terveztem, de a saját emlékeim hatása alá kerültem. Nem bántam meg, hogy hosszabb lett, mert legalább át tudom adni a jövő nemzedékének, hogy milyen volt a mi időnkben a lakodalom. A hagyományok eltűnőben vannak, így legalább írásban megmarad.
TörlésRemek összefoglalót írtál, amolyan hiánypótló összegzés. Nagyon élveztem olvasni, és jól elmerengtem közben én is a saját emlékeimen, amikor még szépek voltunk és fiatalok, közel 43 éve....:)
VálaszTörlésKöszönöm! A célom ebben az esetben is az emlékeim dokumentálása, és a következő nemzedéknek való átadása volt. Sokat dolgoztam vele, de megérte.
TörlésHát... Olvasva a lagzis "beszámolót" könybe lábadt a szemem! Istenem de szép volt! (Elmúlt 61 év)
VálaszTörlés