Itt a friss saláták szezonja, de ha kedvenc salátáim
(savanyúságaim) közt szerepel a csalamádé is, akkor kénytelen vagyok semmihez
nem hasonlítható ízét, nyáron is megízlelni. Tehetném, hogy a még mindig meglévő
készletből egyem meg a maradékot, de ha itt a friss alapanyag, mit tegyek.
Megcsinálom másképpen, úgy ahogy a jelenlegi helyzet kívánja. Az alapanyagok
ugyanazok. Káposzta, hagyma, paprika, sárgarépa, uborka, és ami éppen van. De
mivel tavasz, vagy nyár eleje van, olyan anyagok is kerülnek bele, amik a téli
verzióba nem. Ezek az újhagyma, (zöldjével együtt) retek, snidling, és bármi, ami
szerintetek illik bele.
Ez a hagyományos, érlelt csalamádé. |
Egy nagy különbség van. Míg a csalamádét (ősszel) heteken, hónapokon
keresztül érleljük, tartósítjuk, az én csalamádém, szinte azonnal fogyasztható, tartósítót nem tartalmaz. Ezért más! Az oka, hogy
a nehezen puhuló alapanyagok, forrázva (blansírozva) vannak. Ezzel az
eljárással a zöldségfélék megpuhulnak ugyan, de roppanósságukat megőrzik.
Miként csináltam? Rendkívül egyszerűen:
Miként csináltam? Rendkívül egyszerűen:
Hozzávalók. |
A káposztát legyalultam, a répát karikára, a hagymát fél karikára
vágtam. A többi hozzávalót, az újhagymát, a paprikát, az uborkát, a retket, a
snidlinget is felszeltem, vékonyra vágtam. Fél liter vizet felforraltam, majd a
káposztát, a hagymát, és a répát hozzátöltöttem, és a tüzet elzárva, fedő alatt
pároltam fél óráig. Ekkor már hozzáadtam a fűszereket, a sót, őrölt borsot, 1
evőkanálnyi ecetet, kávéskanál köménymagot, és szorbitot, vagy cukrot, kevés fokhagymaport, és
csipetnyi csombort (borsikafű) is. Belekerült a többi hozzávaló is. Az
újhagyma, a retek, az uborka, és a paprika is. További fél órát pihent, a hűlő
lében, és a legvégén belekevertem kevés kaprot, és apróra vágott snidlinget.
Ezután, hűtőben állt órákon át, míg fogyasztható állapotba került. Ha gondolod,
készítheted csípősen is!
Belevalók:
1 közepes
fej káposzta,
2 fej
vöröshagyma,
4 szál
sárgarépa,
1-2
kígyóuborka,
1 csomó
újhagyma,
1 csomó
retek,
kis csokor
snidling,
kis csokor
kapor,
1 csapott
evőkanál só,
1 kk. köménymag,
1 kk. köménymag,
1 kk.
szorbit, vagy cukor,
1 ek ecet,
(10%-os)
csipet
szárított csombor (borsikafű)
őrölt bors,
fokhagymapor,
csili
őrlemény ízlés szerint.Valami tanulságot le kellene vonni? Nem muszáj. Lényeg, a finom, kívánatos savanyúság. Vagy saláta? Döntsétek el!
Kecskemét határában az Erdőcsárdában ettünk olyan csalamádét, amiben a szokásosakon kívül csíkozott zeller és savanyú uborka szelet volt. Kb. 2 nap érés kellett hozzá.
VálaszTörlés