Oldalak

2013. április 9., kedd

Rákóczi túrós... Párom, dolgos kacsóinak remeke

Nejem, egyre jobban rákapott a sütire! Ne ijedjetek meg! Nem fog elhízni, mert nem az evésre, hanem a készítésre kapott rá. Vannak, bevált sikeres receptjei, de szeret kísérletezni. Érdekes, hogy a sütis receptek vezetnek a népszerűségi listákon. Nálam is. A márványos meggyes piskóta a király. Meg a házi nápolyi. Biztos vagyok benne, hogy ez a süti is hamarosan bekerül a Top 10-be.



Ez a süti készült legutóbb. Rákóczi túrós.

Évek óta gyűjtögeti Párom a recepteket. Minden könyv szépen bejelölve, külön dossziéban a kedvencek, és az utóbbi időben, minden hétvégén megörvendeztet bennünket valami új finomsággal. Tényleg finomakkal. 
A sütiknél nincs mese. Mindent ki kell mérni! Nem lehet saccolni a mennyiségeket. Aki sütit akar csinálni, vegyen egy mérleget, vagy hitelesíttesse be a bögréket, a mennyiségek kiméréséhez. Nem szégyen puskából dolgozni. Jelen esetben, a recept a puska. És milyen jól esik, ha meglátod valakinél, hogy a Te receptedet használja! Könnyű észrevenni. Azt, hogy én mosolygós sütinek hívtam a kincsesbányát, és látom, ha valaki ugyanúgy készítette el mint azt Anyósom csinálta, büszkeséggel tölt el. Pedig én, csak leírtam, hogyan kell csinálni. A féldicsőség is dicsőség! Mint ahogy az most is lesz. 
Szívesen teszem! Legalább valamit hagyok hátra magam után. Remélem még sokáig tehetem. A mai világban, nem papírra vetjük gondolatainkat, így a recepteket sem. Lehet, hogy ükunokáim is az általam leírtak alapján tudnak majd ételeket készíteni. De ki tudja mi lesz akkor?
Vissza a jelenbe! Ha hétvége, akkor süti. Párom izgatottá válik, felmegy az adrenalinszintje, és előkészül. Az utóbbi időben, már nem szabadkozik, sőt szól a különböző fázisok előtt, hogy mehetek fotózni. 
Mert én dokumentálok. Minden mozzanatot.



Ez már a kész süti. Ha meg
akarjátok tudni, hogyan készül,
olvassatok tovább.
Elő a mérleget! 
A tésztához ezek kellenek:
250 g. liszt, 80 g. vaj, 50 g. porcukor, 1 tojás, 1/2 dl. tejföl, késhegynyi szódabikarbóna. 
A töltelékhez. 500 g. áttört túró, 150 g. cukor, 25 g. búzadara, 2 tojássárgája, 1 dl. tejföl, 2 tojásfehérje habbá verve.
A tetejére: 4 tojásfehérje, 90 g. cukor.
Kell még hozzá baracklekvár, amivel a kisült tésztaalapot megkenjük. 
Mivel számtalan változatban el lehet készíteni ezt a sütit, én a nejem által készített finomságot ismertetem. Kisebbik fiam, aki nem csípi a túrót, is benyomott egy párat. Anyósom, pedig egyenesen megdicsérte az alkotót. Nem szokott fukarul bánni a Mama a dicséretekkel, de akkor is...
Mikor minden ki lett mérve, a tésztaalappal kezdtünk. Nejem csinálta, én meg néztem. Időnként kattintottam. 
A szükséges, felsorolt hozzávalókból tésztát készített, majd kedvenc tepsijét kilisztezve, belefektette a kinyújtott tésztát. Ezt elő kell sütni, félkeményre.
Pont annyi idő szükséges hozzá, hogy a túrós krémet előkészítsük. 
A félig sült tésztaalapot megkenjük baracklekvárral, majd ráborítjuk a túrókrémet, amit szépen elegyengetünk. Menj vissza a sütőbe!!! Közben kikeverjük a cukros habot. Az eredeti receptben tűpróbát javasolnak. Tessék mondani, minek? Pasiként, még én is tudok annyit, hogy a túró, nem lesz betonkemény a sütésnél, és mindig fog nyomot hagyni a tűn. A piskóta az más. Ez viszont nem piskóta!
Az eredeti recepteben az áll, hogy a túrókrém tetejére kell kenni a lekvárt, és nyomózsákkal, rácsokat formálni a sütire, majd ismét visszatenni sülni, amíg meg nem pirul.
Hátkéremszépen! A mi konyhánk okoskonyha! Okos, a Szakácsnő. Joga van saját kénye-kedvére átvariálni a receptet családja étvágyának, mielőbbi csillapítása érdekében. Nincs rács! Nem a börtönben vagyunk! Így a tetejére lett simítva a hab, majd szürreális mintákat rajzolt rá a nyomófecskendővel. Most aztán, tényleg addig sült, míg meg nem pirult. 

Kóstoló a Mamának.
Mivel el is akart vele dicsekedni szertett Anyósomnak, még melegen fel is szeletelte. Ezt megbeszéltük! Türelmesnek kell lenni. A sütiknél, várni kell egy kicsit, mert hűltebben, szebben lehet szeletelni. Így is szép lett, de... 
A lényeg a kritika volt. A Mama megdicsérte a kóstolót, és megegyeztek, hogy lassan lánya, átveheti a szerepet tőle. Most töltötte be a 70. évet, és egyre nehezebben megy a munka. 
Jó kezekben lesz a stafétabot! Továbbra is finom sütik készülnek a család konyhájában!








9 megjegyzés:

  1. Kedves István!
    Ez a sütemény csodálatosan néz ki és szinte érzem az illatát!!!
    Jövő hét végén biztosan elkészítem!!
    Köszönöm a receptet!!Majd prezentálom a végeredményt!Csók a dolgos kacsóknak!!
    Baráti öleléssel Jolika

    VálaszTörlés
  2. Gratulálok nagyon ügyes a férjecskéd!! üdv.Panníka

    VálaszTörlés
  3. Sok jó recept egy helyen!
    Gratulálok!!:)
    Kérlek nézz be hozzám is :http://www.juditkakonyhaja.blogspot.hu/

    VálaszTörlés
  4. Ez csodás! Ki fogom próbálni.

    VálaszTörlés
  5. Nagyon guszta ! Köszönöm a receptet ,el fogom készíteni :)

    VálaszTörlés