Róla szól írásom. Főleg, a szárról! |
A tavasz derekán járunk, és lassan lecseng a medvehagyma őrület. Ennyi medvehagymás receptet, posztot még nem láttam. Legutóbb, a Gyulai Pálinkafesztiválon, három medvehagymás pogácsát volt lehetőségem megkóstolni. Főztünk, és a vendégeinknek, épp ez jutott eszébe. Két margarinos, hajtogatott, és egy szintén hajtogatott, (tekert) vajas pogi volt köztük. A vajas jobb lett! Még a másik két alkotó is megjegyezte, hogy legközelebb vajjal készítik. Majd jövőre! Merthogy a medvehagyma szezonnak vége.
Az így árult medvehagymát, nem biztos, hogy sikerül elültetni. A földből kitépve annyira sérülhet gyökere, hogy elpusztul. |
A medvehagymának, csak a levele használható, és azzal, hogy gyökerestől tépjük ki, hosszú időre kiirtjuk a medvehagyma populációt.
A medvehagyma szaporodása, hosszú ideig tart!
Bosszúságomban, kimentem a piacra, és én is találkoztam ugyanilyen módon árult medvehagymával. A kofa féláron ideadta a két csomót, mert annyira el volt fonnyadva, hogy... Kísérleti jelleggel, eldugtam. Az eredményről be fogok számolni. Egyáltalán nem biztos, hogy megfakad. (néhány hagyma életre kelt, és idén tavasszal már sikerült pogácsát csinálnom a levelekből)
Róla szól írásom. Az újhagyma száráról. |
Így szárítottam nyáron, az újhagyma szárát. |
A piacról hazafelé jövet viszont, majd infarktust kaptam! Láttam mikor az egyik árus, több kilónyi újhagymaszárat dobott ki. Ez már nekem is sok volt!
Kapóra jött kedves Gasztopajtim, Farkas Betti felkérése, hogy nekem szeretné átadni a stafétát, a Gasztroblogok oldalon.
Ismeretségünk egy évre tehető. Egymás ellen indultunk egy versenyen, és barátok lettünk. Köszönettel tartozok neki! Talán, azért kezdtem blogolni, mert hatással volt rám oldala, a gasztronómia szeretete. Meg a verseny, és a sok elismerés. Köszönöm!
Most, hogy hosszan írtam az előzményekről, jöjjön végre az újhagyma. Annak is az egyik legfinomabb, de méltatlanul hanyagolt része, a szára.
Újhagyma szárítva, morzsolva. |
Mire használható? Mindenre! Mindenre, amibe hagymát tennél, és azt szeretnéd, hogy ne legyen túl karakteres, a hagyma íze. Salátákba, paprikásba, de szinte minden ételbe. Az újhagyma viszont sokkal gyengébb, mint a vöröshagyma. Ugyanaz a hagyma íz, de lényegesen lágyabb. Ha főzöl vele, nem kell az elején hozzáadnod. Elég, ha ezt a vége fele teszed. Gyorsan szétfő!
Tudom, tudom! Elvárjátok, hogy ne csak a süket dumát olvassátok, hanem végre valami receptet, vagy legalább receptszerűséget is kapjatok, a pénzetekért. Mert az idő pénz! Még az az idő is, amit bejegyzésem olvasásával töltetek.
Így készítettem az újhagyma szárából pestot. |
Hirtelen felindultságomban, két módon hasznosítottam az újhagyma szárát. Meg fogtok lepődni! Pestot is csináltam belőle. Nagyon finom pestot!
A frissen készült pestom, üvegbe zárva. |
Az újhagyma zöld szárát felszeltem, friss lestyánt, és petrezselyem zöldet vágtam hozzá, néhány fokhagymagerezddel, erdei mogyoróval, olívaolajjal, kevés sóval, őrölt borssal összeturmixoltam. Ennyi az egész. Nem csináltam sokat, de néhány napig elég lesz. Pirítósra kenve, saláta, tükörtojás mellé, tésztára, húsos tölteléknek, de raviolihoz is ajánlom. Tudom, semmi köze az eredeti pestohoz, mert az bazsalikomból készül, fenyőmaggal. De a pesto zúzottat jelent, és mindenre értelmezhető, ami zöld, és finom.
Így készítettem tehát én, az újhagyma szárából pestomat. Meg kell jegyeznem, hogy pár nappal később újabb adagot csináltam, a mogyoró helyett hántolt napraforgót használva.
Így sikerült. Hamar el fog fogyni. |
Próbáljátok ki! Nem fogtok csalódni! Azt, hogy a kuka mélyén végezze ez a finom, de méltatlanul nélkülözött alapanyag, nem érdemli meg! Jobb sorsra érdemes!
Záradék: Bejegyzésemet április végén írtam, és egyik legolvasottabb írásommá vált. Köszönöm a figyelmet!
Illő beszámolni a tapasztalatokról is. Az eredmény kíváncsivá tett, és kísérletképpen néhány kis üveggel készítettem még, pár nappal később. Jelentem! A mai napig tökéletes minőségben tudom használni. Mindenféle tartósítószer nélkül, csak olajat csorgatva a tetejére tárolom, azóta is, szobahőmérsékleten. Most pedig július közepe van. A felhasználásával kapcsolatban is csak jókat tudok írni. Készült belőle ravioli, lazaccal, spagettivel tálaltam, salátákra tettem belőle, de szinte mindenbe tehető, ami csak eszedbe jut. Az újhagyma szárból, de a felkarikázott újhagymából is jelentős mennyiséget szárítottam, és úgy tűnik, a legközelebbi szezonig el vagyok látva vele.
Tapasztalataim megerősítettek abban, hogy bátran ajánljam mindenkinek a módszeremet.
Nagyon tetszik az ötlet!
VálaszTörlésVégre! Az én legkisebb lányom az újhagymának csak a zöld részét eszi meg. Nagyon örülök a receptnek- ki is próbálom- , mert szerintem is méltánytalanul elhanyagolt része a hagymának.
VálaszTörlésköszi a üesto tippet is,
VálaszTörlésén sem értem miért dobják ki, hisz benen a sok sok klorofil, vitamin...
soha nem dobom ki :)
van a kertünkben, és szinte csak a szárat, csöveket használom, salátába, levesbe, fagyazstok is le :) szárítani eddig még nem
Nyamm... ezt tesztelem. Én is mindig lelegelem az újhagyma zöld szárát.:))
VálaszTörlésSoha nem értettem, hogy a pestiek szerint miért szemét az újhagyma zöldje.
VálaszTörlésAzért, kedves Tamás, mert amihez a pestiek hozzájutnak a nagy üzletekből, az, nem csak, hogy íztelen, hanem kifejezetten rossz ízű.
TörlésMa elkészítettem,a végeredmény nagyon finom lett,csak kell
VálaszTörléslenni otthon egy olyan turmixgépnek,ami pépessé töri össze.
Én vajat kevertem hozzá,mivel nem volt mogyoró a háznál.
Köszönöm a receptet,FINOM !
De tényleg, miért dobják ki a zöldjét? nálunk mindenki azt eszi előbb... pestora tuti nem marad belőle, de nagyon jó az ötlet, köszi :)
VálaszTörlésEz nagyon jo otlet! Biztosan ki fogom probalni! Nalunk az egesz csalad nagy hagymaszereto. Anyukam fel szokta szeletelni az ujhagyma szarakat par centis darabokra es ugyanugy megfozi levesnek mintha zoldbab lenne. En nagyon imadom!! :-)
VálaszTörlésén is vajjal kevertem mert nem volt mogyoróm.Finom ,viszont kicsit keserű lett.Szerintetek miért?
VálaszTörlésNagyon jó ötlet kipróbálom minden adott hozzá.
VálaszTörlésAz újhagymát aprítógépben felaprítottam és rászórtam a reggeli omlettre. Sajnos nagyon kesrű lett, nem tudom miért. De a vöröshagyma is megkeseredik, ha így aprítom. Vajon miért?
VálaszTörlésKöszönöm a sok jó ötletet. Eddig csak mélyhütôbe tettem a hagymaszårát. Most kipróbålom egyiket-måsikat. Unokáimnak is adok, idén sok terem. Márta Nagyi
VálaszTörlés