2016. január 23., szombat

Új kütyü a konyhában.

Nem a reklám helye, de mivel nagyobbik fiam az önmegvalósítás útjára lépett, vett magának akciósan egy új légkeveréses automata főzőedényt, amit főzésre - sütésre találtak ki. Szándékosan nem írom a típust, mert többféle van a piacon, közel azonos áron. Az új kütyü, pedig kipróbálást érdemel. A puding próbája, tehát ebben az esetben is kötelezően az evés, az esetleges garanciális hibák kiküszöbölése, feltárása érdekében. Ezt minden új készülék esetében ajánlom! Tüzetesen át lett olvasva a kezelési útmutató, és a mellékelt receptfüzet is, de én már kicsomagolva is láttam, a kezdő, jelenleg egyedülálló fiam számára tökéletes alkalmatosság lesz.
Nejem akkurátus anya módjára, ki is próbálta rögtön. Nem a legegyszerűbb dolgokkal kell kezdeni, mint egy pizza felolvasztásával, (arra is tökéletes) hanem mindjárt bele a közepébe! Elsőként 5 tojásból piskótát sütött. Nagyon biztató volt az eredmény, így újabb (ezúttal kavart) sütit is csinált benne. Már csak úgy levezetésként csirke nugetts, később krumpli is sült az eszközben. Azt rögtön megállapítottuk, hogy bizony ki kell tapasztalni az eszköz minden csínját - bínját! Az első benyomások viszont meggyőztek bennünket, hogy ezért a pénzért (7000 Ft.) ajándék az eszköz. Akkurátus emberként rögtön megnéztem a katalógusárát is, amiből kiderült, soksorosan ár alatt kínálták. Így adódott, hogy nem is egy, hanem rögtön két automata főzőeszközzel lettünk gazdagabbak. Egy fiam, egy pedig saját háztartásunkat gyarapítja ezentúl. Most tehát fotókkal bemutatom, mire is használtuk első alkalommal a főzőedényt. Hamarosan újabb próbák is következnek, így nyilván gyarapodnak majd a közeljövőben tapasztalataink. 
Időzítővel, valamint hőfokszabályzóval is rendelkezik, ezt viszont ki kell tapasztalni. 
Először is, az előírás szerinti tisztítás után, üresen lett felavatva a kütyü. A megszokott szag, ami az új készülékek esetében nyilvánvaló, érezhető volt, de nem volt kellemetlen. A készülék légkeveréses, és a fűtőszál felülről biztosítja az egész edény számára a hőt. Így viszont időnként ki - be kapcsolva, a fűtés meg is világítja az eszközt, és azt, ami készül benne. Amikor elvégeztük az edény első üresen történő kipróbálását, onnantól már élesben is használható. Igen nagy űrtartalmú, és még magasítóval is rendelkezik a térfogat növelése érdekében. 
Akkora edényt használhatunk benne, amekkora belefér. Kapcsolódó beruházásként, nejem  két, már meglévő muffinformájához újabb fog csatlakozni, ami méretben is megfelelő, és valószínű mindjárt 2 db. hiszen akár emeletesen is el lehet benne rendezni őket. De ez már a közeljövő zenéje.
Lássuk mikkel próbáltuk ki a készülékeket az első napon:

Mivel Párom olvasta a mellékelt útmutatóban, hogy piskótát is lehet az edényben készíteni, ezzel próbálta ki először.
5 tojásból készített piskótát a 23 cm.-es (kisebb) teflonos formában. Kipróbáltuk, a másik is belefér, tehát legközelebb az is fel lesz avatva. Egyébként mindenben süthetünk az edényben, ami belefér!
A piskóta így készült:


Hozzávalók:

6 db. tojás,
6 kanál cukor,
6 kanál liszt,
1 csomag sütőpor,
2 db. banán meghámozva, felszeletelve,
kevés citromlé,
2 csomag csokis pudingpor,
kevés vaj, és liszt a forma kenéséhez, szórásához.


A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét felverjük a cukorral, majd ebbe belekeverjük a tojás sárgáját és a sütőporral elkevert lisztet. A sütőformát kivajazzuk, kilisztezzük! Az összekavart piskótaalapot beleterítjük, majd előmelegített sütőben megsütjük. Ebben az esetben 30 perc alatt sült meg a tortalap, 150 fokon. A formában hűlt ki. Közben, a használati utasítás szerint elkészítjük a pudingot. A piskótát kivesszük a formából, sima felületre fektetjük. Kettévágjuk, majd a kikavart pudingot összekeverjük a feldarabolt, citromlével enyhén megcsöpögtetett banánnal, amit a piskóta alsó lapjára simítunk. A lap másik részét a pudingos krémre terítjük. Olvasztott csokoládét is simíthatunk a tetejére a tortánknak, vagy tetszés szerint díszíthetjük.
Tálalásig hűtőben tartjuk. Hidegen könnyebb szeletelni!






Többen rákérdeztek, így kiegészítem írásomat azzal, hogy a piskóta szépen feljött, nem esett össze. Írásom második fényképén látszik a piskóta sütés közben. A tűpróbát is elvégeztük, de nem maradt a tésztában nyers rész, tökéletesen megsült. A kihűtést mint más esetben is, a formában végeztük. A forma eltávolítása után, hidegen lett kettévágva!

A következő étel, ismét süti lett, mégpedig ezúttal egy gyümölcsös, kavart süti.

Hozzávalók:

250 g. vaj,
250 g. porcukor,
5 tojás,
250 g. rétesliszt,
1 csomag sütőpor,
3 db. alma,
100 g. durvára vágott dió,
100 g. mazsola.

A vajat a porcukorral kikeverjük, majd hozzákeverjük egyenként a tojásokat. A lisztet elkeverjük a sütőporral, és a masszához adjuk. Elkeverjük a masszában a darabolt diót, a mazsolát, és az almadarabokat is. (díszítésként almaszeleteket is tehetünk a masszába.) a kivajazott, kilisztezett sütőformába terítjük a masszát, (jelen esetben a tetejét körberaktuk alma szeletekkel is) A sütő edényben 150°-on 30 perc alatt sült meg. Félidőben, nejem a süti tetejét letakarta, és így sütötte tovább.







Próbasütés volt mindkét étel, de nagyon finomak voltak. Kísérletezés még szükséges, mert ez utóbbi kavart süti, valószínű a sok alma miatt kicsit lédúsabb volt, mint azt Feleségem szerette volna. Mindkét süti viszont jól sikerült, és mindkettő elfogyott pillanatok alatt.




Az újabb ételekhez, már nincs szükség receptre. Amióta kitalálták, szerintem minden konyhában lapul a hűtőben csirke nugetts, amit mi nemes egyszerűséggel vésztartaléknak nevezünk. Az edény ennek az elkészítésére is tökéletesen alkalmas. Mindössze egy kevés olíva olajjal lett megöntve, majd összeforgatva a nugetts, de erre ajánlom inkább az olaj sprayt. A kockára vágott krumpli is hasonló módon sült meg az edényben, rövid idő alatt, energiatakarékosan. 




Nem lenne teljes a kép, ha nem árulnám el, fiam, akitől maga az ötlet származott, első nekirugaszkodásra pisztrángot készített saját sütőjében. Ezt saját instrukcióim alapján készítette úgy, hogy besózta, megborsozta, majd citrommal együtt pácolta hűtőben 1 órán át. Ezután, a citrommal együtt sütötte meg az edényben. Ízlett neki, én elhiszem! Küldött egy képet is róla, amiből  megállapítottam, az alma nem esett messze a fájától!




És itt még nem volt vége!Csak úgy tudjuk felmérni, valóban mire is jó a készülék, ha próbálkozunk vele. Tegnap pizza készült benne. Fagyasztott, mert kisebbik fiam még nem áll neki tésztát gyúrni, bár ki tudja mi lesz a jövőben. Egy közepes nagyságú, kerek pizza számára kitűnő az alkalmatosság. 180°-on 10 perc alatt sült meg, és egyenletesen szépen át is sült. A kütyü tehát erre is kiváló!

Összegezve a tapasztalataimat, kezdő háztartások számára kifejezetten javaslom az edényt, hiszen gyors, könnyen tisztán tartható, és fő előnye az, hogy látjuk az elkészülő ételek alakulását.
Én pedig a jövőben is megosztom tapasztalataimat, tehát továbbra is segíteni fogok!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése