2015. március 10., kedd

Csirkeebéd hétvégére.

Történt, hogy receptjeimmel nyertem egy csomó Soós tésztát. Örülök neki nagyon, és úgy éreztem, a magam módján úgy tudom legjobban meghálálni a nyereményt, ha írok néhány receptet, ezzel az egyébként kitűnő száraztésztával készített ételeimről. Magam ajánlottam fel, hogy az ajándékot kipróbálom, és véleményt írok a tésztákról!




Az első próba nem az én nevemhez fűződik, hiszen rögtön nyereményem érkezését követő napon, nejem csinált sokadszorra ebédet csirkéből. Azon a módon, ahogyan a mai napig legtöbbször dolgozzák fel a csirkét faluhelyen, és máshol is. Ezek az állatok, amikhez időnként hozzájutunk, kitűnő minőségű, házi, kapirgáló jószágok, és ezekből érdemes igazán főzni! Más a minőségük, és ízük is összehasonlíthatatlan a "gyári" csirkékkel. A leves az átlagosnál sokkal tartalmasabb lett, mert nejem azt az általános megoldást választotta, hogy a darabolt csirkéből egy nagyon ízletes levest készített, és a rántható húsokat panírozta be, amelyekből rántott hús is lett. Faluhelyen ma is ez a szokás, és bár mi városlakók vagyunk, érdemes az ősi praktikákat ma is szem előtt tartani!


A leves, a következő módon készült:


Hozzávalók:



1 csirke (kb. 1,7 kg.)
1 kg. vegyes leveszöldség (5 szál sárgarépa, 2 szál petrezselyem gyökér, 1/4 karalábé, 1/4 zeller, 1 db vöröshagyma, kevés zeller zöld, kis csokor petrezselyem zöld)
néhány szem fekete bors,
esetleg 1-2 db. krumpli
só,
1 csomag (200 g.) Soós csigatészta.


A csirkét szétdaraboljuk. Jól átmossuk többször is, majd hideg vízben feltesszük főni. Megsózzuk, néhány szemes borsot adunk a főzőléhez, és először fedő alatt főzni kezdjük. A zöldségeket akkor adjuk a levesléhez, amikor az először felforrt. Ha túl sósnak találjuk a levest, adjunk hozzá 1 - 2 db. megtisztított krumplit.
A krumpli a sót magába gyűjti a levesből, így korrigálhatunk az ízén utólag is.  A hús, és a zöldségek puhulásáig főzzük. A húsok, és a zöldségek nagyját kiszedjük villával a léből, a maradékot leszűrjük. Ebbe az ízletes alaplébe főzzük a csigatésztát, de külön is megfőzhető sós, esetleg ételízesítős vízben. Külön tálakon is tálalható a csiga, a leveszöldség, a hús, így mindenki szed kedvére. (ez lakodalmi tálalási szokás, ahol a mai napig mindenki ízlése szerinti mennyiséget szed a levesbe.)
A nagyobb darab húsokat (comb, szárny, feldarabolt mell) lisztbe, felvert sózott tojásba, zsemlemorzsába forgatjuk, és bő, forró olajban kirántjuk. 




A mai napig ez a csirke leggyakoribb feldolgozási módja. Semmi nem vész kárba, ráadásul a végeredmény egy nagyon finom csirkeaprólék-leves, valamint egy kitűnő rántott csirke, ami mellé már csak krumplipürét javasolhatok! De a köret szabadon választott. A csirke feldolgozási módja viszont ajánlott!

És a tésztából, ami igazán tartalmassá teszi levesünket, is válasszuk a legjobbat! Magam részéről köszönöm az ajándékot, és nem ez volt az utolsó étel, amit a Soós tészta felhasználásával készítettem (készítettünk)

Folytatás következik hamarosan, mert van még tésztám bőven!


1 megjegyzés:

  1. A rántott combok nagyon guszták. :)

    Indítottam egy játékot, örülnék ha csatlakoznál.Már van egy legényember a csapatban. :)

    VálaszTörlés