Minden ünnep, így karácsony után is apró gondot jelent, mit csináljunk a maradékokkal. A szaloncukorral, a csoki díszekkel. Feltéve, ha marad. Ott, ahol nem csak az üres sztaniolpapír marad a karácsonyfán vízkeresztre, érdemes muffint készíteni ebből a finom édességből. Nagyon illik hozzá ízben a másik karácsonyi finomság a narancs is. De bele lehet sütni a muffinba a csokoládé fenyődíszeket is. Ha pedig nincs maradék, karácsony után féláron lehet megvenni az áruházak nyakán maradt szaloncukrot!
Hozzávalók 12 darabhoz:
18 dkg. liszt,
1 kis kanál sütőpor,
10 dkg. cukor,
1/2 citrom reszelt héja,
csipetnyi só,
5 dkg. olvasztott vaj,
1 tojás,
2,5 dl. folyadék (tej, tejföl, író)
20 dkg gyümölcs, (bogyós, vagy apróra darabolt)
1 marék darabolt csokoládé (szaloncukor)
Ezt most ismét alapreceptnek tekinthetjük, mert most sem egy adagnyi készült a muffinból, hanem három, és mind kicsit más volt mint a többi.
A lágy vaj össze lett keverve a cukorral, a vaníliás cukorral, majd a tojások, és a tejföl hozzáadása után mixerrel simára lett keverve. Apránként hozzá lett adva a liszt, és a sütőpor is, valamint azok a hozzávalók, amik az egyes muffinokhoz ki lettek választva.
Az egyik adaghoz darabolt narancs, és darabolt szaloncukor.
A másik adaghoz, narancs, és mazsola, szaloncukor,
a harmadikhoz, minden, ami még található volt, és még puding is.
Mindegyik adagba került citrom, vagy narancshéj is.
A kikavart massza el lett osztva a papír mufinformákba, majd 180 fokos előmelegített sütőben sült arany színűre.
A tűpróbát nem árt elvégezni!
Nálunk ugyan nem maradt szaloncukor, de az ötlet nagyon tetszik!
VálaszTörlés