Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy Gasztropajti bográcsa néven futó blogoldal. Egyszer egy "jótevő" hatékony közreműködése miatt ez az oldal eltűnt. Mivel nem sikerült helyreállítani, még a szolgáltatónál történő közbenjárására sem, akik többszöri kérésre a fülük botját sem mozdították meg ennek érdekében. Elhatároztam tehát, hogy a recepteket áttelepítem erre az oldalamra. Maguk a receptek több helyen megjelentek, így nem volt nehéz őket reprodukálni, de az írásból kimaradnak azok az akkor friss élmények, a főzéshez kapcsolódó részletek, amik az eredeti írásban szerepeltek.
Ez a bejegyzés tehát eredetileg, 2013. márciusában született. Azóta változtak blogolási szokásaim, és lehet, hogy olvasóim jobban is járnak, hiszen többnyire bő lére engedtem írásaimat, így tanulva a múlt tapasztalataiból, most lényegesen könnyebben lehet kihámozni bejegyzésemből a lényeget, magát a receptet.
Hozzávalók 20 személyre:
A hozzávalók 20 literes bográcshoz értendőek! Min. 20 személy jól lakik belőle!
10 kg. krumpli, 2 kg. hagyma, 2 üveg lecsó, pár szelet füstölt szalonna, 1 kg. szeletelt kolbász, 1 ek. zsír, só, bors, köménymag, őrölt édes paprika, 1 db. csípős zöldpaprika, kevés bazsalikom, kevés kakukkfű.
A galuskához: 1/2 kg. liszt, 5 tojás, kevés víz, csipet só.
Kezdő bográcsozóknak ajánlom! Nehéz elrontani.
10 kg. krumpli, 2 kg. hagyma, 2 üveg lecsó, pár szelet füstölt szalonna, 1 kg. szeletelt kolbász, 1 ek. zsír, só, bors, köménymag, őrölt édes paprika, 1 db. csípős zöldpaprika, kevés bazsalikom, kevés kakukkfű.
A galuskához: 1/2 kg. liszt, 5 tojás, kevés víz, csipet só.
Kezdő bográcsozóknak ajánlom! Nehéz elrontani.
A szépasszonyok segítenek galuskát szaggatni. |
Lobogó tűzre tesszük a bográcsot. 1 ek. zsírban megpirítjuk a kakastarélyra vágott szalonnát, majd kiszedjük. A forró zsírban üvegesre pároljuk a hagymát, majd 1 evőkanál köménymaggal tovább pirítjuk. Pár perc után hozzáadjuk a lecsót, az erős paprikát, sózzuk, borsozzuk, és felöntjük vízzel. Addig főzzük amíg a hagyma jól meg nem fő. ( kb. 40 perc )
Elkészült a paprikás krumpli. 24 jó étvágyú barát lakott jól belőle. |
A hasábra vágott krumplit is beletesszük. Annyi vizet teszünk rá, hogy ellepje. Újabb 15 perc főzés következik, miközben kikeverjük a galuskát. Lazára keverjük. Én a főzőlével szoktam hígítani. Mikor a krumpli félkemény beleszaggatjuk a galuskát. Ha szaggatóval csináljuk közben időnként keverjük meg, hogy ne álljon össze a tészta. A végén beletesszük a kolbászt, és a zöld fűszereket. Ne felejtsük többször kóstolni főzés közben. Ha az elején kicsit sósnak tűnik, ne izguljunk, mert a krumpli sok sót felvesz.
Tálaláskor, ha még nem ették meg a nézelődők, a sült szalonnával díszítjük.
Tálaláskor, ha még nem ették meg a nézelődők, a sült szalonnával díszítjük.
Bográcsos oldalam egyik első bejegyzése volt. Szerencsére a képek, és a recept nem tűntek el "jóakaróm" hathatós közreműködése miatt, így meg tudtam őrizni az utókornak. Nem úgy, ahogy először leírtam, de a lényeg megvan szerencsére. Mostantól óvatosabb leszek!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése