Tésztarácsozó. Forrás: Nők Lapja. |
Íme az eredeti recept:
Hozzávalók:
1 dl. tej,
20 g. élesztő,
200 g. porcukor.
500 g. liszt,
250 g. margarin,
csipet só,
1 citrom reszelt héja,
1 tojás sárgája, + 1 egész tojás,
2 - 3 ek. tejföl,
2 üveg kimagozott meggybefőtt,
100 g. dió,
2 - 3 ek. zsemlemorzsa,
1 mk. őrölt fahéj,
A tepsihez: zsiradék, és liszt.
Kikenünk, kilisztezünk egy közepes méretű tepsit.
Az egyik tésztacipót kinyújtjuk, a tepsibe fektetjük, az alját villával megszurkáljuk. Megszórjuk zsemlemorzsával, a dió felével, és a meggyel, a fahéjas cukorral, majd a maradék dióval. A másik cipóból kisujjnyi rudakat sodrunk, és megrácsozzuk vele a sütit. 30 percig kelni hagyjuk. A tetejét megkenjük a felvert tojással, és előmelegített sütőben (180 C°) 30 - 35 percig sütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni, majd deszkára csúsztatva kockákra, vagy rombuszra vágjuk. Tálaláskor megszórható porcukorral is.
Adott tehát a finom meggyes rácsos, ami nem tetszik annyira Páromnak, de nem kiállításra készült. A lényeg az íze! Szerintem tökéletes! Én szerettem benne a citromhéj ízét, illatát, a meggy savanykás ízét, a darabolt diószemeket amire ráharapva roppannak a szánkban, és a fahéjat, ami becsukott szemmel is odavezet a sütihez. Kár, hogy a muslicák is jönnek az illatra. Vegyük tudomásul, hogy késő ősz van, és ez az Ő évszakuk. Nem sokáig csigáztuk Őket, mert nem volt hosszú idejük vágyakozni a finom sütikre. A tálat is gyorsan elmosogattuk, hogy ne piszkáljuk a fantáziájukat. Elvégre a muslicák is szeretik a jót!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése