Oldalak

2014. április 15., kedd

Muffinok...


Tudom, most sokan meglepődtek a címen, mert ezerféle muffin van. Magam is látom mások oldalán, hogy minden általuk készített muffinnak külön bejegyzést szánnak és ez így is van jól. Nálam más a helyzet. Karácsonyra megleptem Páromat egy teflonos muffinformával és azóta többször kipróbálta már. Az ajándék mellé nyomtattam ki recepteket is neki, általam ismert megbízható gasztrobloggerek oldaláról, de kiderült, évek óta gyűjti az infókat, és alig várta, hogy kipróbálja őket. És meg is tette. 
Nagyon ért őkelme a sütés-főzés fortélyaihoz, és okos háziasszonyhoz méltóan olyan alapreceptet választott amivel többféle sütit is készíthet. Merthogy akárhogy is nézzük, a muffin süti a javából. Igaz, néhány jól irányzott falattal el lehet pusztítani, de nem is maradandó alkotás a cél. Hacsak nem a maradandó ízélményre gondolunk. A muffin, világhódító útjára Angliából indult, így került Amerikába, és idővel szerte a világon megismerték ezt az édes, vagy sós, spéci formájú sütit. Általában, az erre a célra készített sütőformában sütik, és a könnyű kezelhetőség érdekében papír kapsznival együtt sütik meg, ami könnyen eltávolítható róla fogyasztás előtt. Az alaptészta mellett legtöbbször valamilyen anyaggal dúsítják, amik lehetnek töltelékek, a tésztához kevert magvak, csokoládé darabok, aszalt gyümölcsök, de szinte bármi más is. 
Nézzük Párom alapreceptjét, majd példákat alkalmazására. Úgy döntöttem, ha ugyanezzel a recepttel dolgozik, nem indítok új bejegyzést, hanem ide fogom csatolni a később készített muffinokat is. A hozzávalókat az általánosan használt 12 db.-os formához adom meg, tehát muffinra fel!

12 db. muffinhoz:
100 g. vaj,
150 g. cukor,
2 ek. kakaó, (ha fehér muffint készítünk elhagyjuk)
3 tojás,
180 g. liszt, 
1/2 cs. sütőpor,
1/2 cs. vaníliás cukor, 
tetejére csokidarabok.

A lágy vajat összekeverjük a cukorral, a vaníliás cukorral, majd a tojásokat is hozzáadva, mixerrel simára keverjük. A sütőporral kevert lisztet apránként hozzáadva (ha kakaót is adunk a tésztához, akkor azzal együtt) csomómentesre keverjük. Ha valamilyen más anyagot is szeretnénk hozzáadni, azt is belekeverjük. A homogén tésztát, egyenlő mennyiségű adagokban elosztjuk a papírformákban. A tetejüket díszíthetjük apró csokidarabokkal, de mással is.
180 fokra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt megsütjük. Nem árt elvégezni a tűpróbát sem. 

Most, hogy az alapok már megvannak, nézzünk néhány példát is képekkel.


Kakaós muffin csokidarabokkal.



Az alaprecepthez 2 evőkanál kakaópor került, és étcsokoládé darabokkal lett díszítve.

Pudinggal töltött csokoládés muffin.


Ebben az esetben is az alaprecept lett használva.  1 tasak csokoládés pudingport, a használati utasítás szerint felfőzünk, majd a papírformákba osztásnál először kevesebb masszát, majd 1 kiskanálnyi pudingot, és a maradék masszát elosszuk a formákban egyenlően. A tetejét csokidarabokkal díszítjük.

Francia drazsés muffin.


Ugyanúgy készül, mint az elsőként leírt csokis muffin, de a csokidarabok helyett francia drazséval lett díszítve.

Kókuszos, fehér csokis muffin.


A kakaópor helyett kókuszreszelék került a masszába 4 evőkanállal, valamint kevés citromlé, a teteje fehér csokoládé darabokkal lett díszítve.

Most tehát beindult a muffingyár. Mint írtam, ha legközelebb ezzel a recepttel készül muffin konyhánkban, nem más oldalon, hanem ennek az írásnak folytatásaként fogjátok látni.

Húsvét után vagyunk, és ígéretemhez híven beszámolok a most készült új sütikről is. A maradék csokitojások lettek újrahasznosítva, bár meggyanúsítottam Páromat, direkt többet vett, hogy maradjon az újabb muffinokhoz is. Újabb háromféle finomság következik tehát, az eredeti alapok felhasználásával.


Muffin, apró csokitojásokkal töltve.


Az alaprecepthez darált dió lett keverve, és egy egy kisebb csokitojással lett töltve.

Narancsos, diós muffin.


Az alaptésztába narancshéj lett reszelve, és fél dióval, valamint egy gerezd naranccsal lett töltve. A tetejére darabolt csoki nyuszi került. Cukor helyett szorbit lett használva hozzá.

Csokinyulas muffin.


Tej, és étcsokis csokinyúl darabokkal készült, a tetejére is csokidarabok kerültek.

Most ismét rövid pihenő következik, de mivel elég sok muffint bemutattam ebben a bejegyzésben. Lehet, hogy legközelebb új oldalt nyitok a többinek. Úgy érzem, az eddig leírtakból is lehet válogatni.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése