Április első napja van! Erre a jeles napra mivel is készülhettem volna?
Olyan kulináris élménnyel, ami semmihez nem hasonítható. Eljött az ideje, a sült, papírgaluska elkészítésének.
Előtte, körültekintettem, és megállapítottam, hogy senkit nem plagizálok. Nagy elődjeim, - akiknek nyomába sem érek! lásd: Gordon Ramsay, Jamie Oliver, Gálvölgyi chef, és sokan mások - sem alkottak ehhez hasonlót. Most először készítettem el ezt a finomságot, így merészen, de kicsit bátortalanul vágtam bele.
Elárulom, megérte! Nagyon jól sikerült! Hamarosan ismertetem az elkészítés módját is, de el kell valamit árulnom.
Tintaleves gazdagon. |
Ez az étel pedig, a tintaleves. Tintaleves, és papírgaluska. Ez aztán a nyerő páros! Bármely, neves étterem étlapján, megállná a helyét.
Van egy megérzésem! Hamarosan, ünnepi ebédként fog szolgálni, több olvasóm asztalán! Nézesd csak meg tenyered, egy cigányasszonnyal!
Ő is megmondja. Tutti frankón!
De nézzük, hogy is készül a papírgaluska:
Hozzávalók 6 személyre:
A papírgaluska hozzávalói. |
200 g. színes, A4-es papír,
100 g. kartonpapír, apróra (zsülienre) vágva,
1/4 ív zsírpapír,
kevés papírtörlő, vagy papírzsebkendő apróra tépkedve, (lehetőleg több rétegű)
pár szelet krepp papír (elhagyható)
50 g. reszelt sajtpapír, (csak jó minőségűt használj!)
a sütéshez, sütőpapír,
a díszítéshez, ezüstpapír, konfetti.
szükséges még hozzá papírragasztó, ízlés szerint.
Elkészítése:
Gombócokat formálunk. |
Ugyanezt tesszük, a lapokra szedett színes reklámújságokkal is. Használhatunk több félét is, de a friss, tavaszi Tescós a legjobb. Szinte roppan a szádban! Galuskákat, golyócskákat, galacsinokat (Eredet: [galacsin < ómagyar: galacs (golyócska) < ősmagyar: galacs (golyócska) < dravida: kuliyam, kuligam (golyó, labda) < kólam (gömb)) készítünk belőle. Ez több időt igényel, mert csak kézzel elvégezhető folyamat. A lényeg, hogy szabályos, viszonylag egyforma labdácskákat formáljunk, mert így lesz szép, a tálalás után.
Pihentessük 30 percet. |
Most, hogy a galuskákkal készen vagyunk, nyugodtan nekiállhatunk a többi hozzávaló elkészítéséhez.
Az újságpapír másik részének, felszeletelésével folytatjuk. Vékony, egyforma szeleteket készítünk. Laci Bácsi, nem szereti ha valamelyik vastagabb! Tapasztalataim szerint, legszebb szeleteket akkor csinálhatunk, ha öt milliméteres távközökkel vágjuk fel az alapanyagot. Az újságpapír helyett alkalmazható szerpentin szalag, aminek az állaga viszont, meg sem közelíti az újságét!
Karton, zsülienre vágva. |
Ha ezzel is megvagyunk, jöhet a papírtörlő, vagy papírzsepi, esetleg mindkettő. Nem igényel nagy gyakorlatot! A tekercset egyik kezünkbe tartva, csipkedő mozdulatokkal, apró darabkákat formálunk belőle. (a csipkedés, nem összetévesztendő a csipkelődéssel!!!) Ebbe a műveletbe nyugodtan bevonhatjuk, a körünkben tartózkodó fiatalságot is. Szívesen csinálják, és értenek hozzá! Ha papírzsebkendőt használunk, feltétlenül javaslom a vanília illatút. Ellenállhatatlan aromájával, nagyon feldobja ételünket. Használhatunk hozzá még tengeri illatút is. Ezt főleg Dél-Olaszországban alkalmazzák, az étel ízesítésére. (Galachino, de la mare)
Mentás illattal frissé tehetjük ételünket! (Fresh haluska)
Fázisképek, az előkészületről. |
A papírragasztót, jól rázzuk fel! Ne legyen csomós! Nincs kellemetlenebb, mint mikor egy csomóra harapunk rá. Ha autentikusabbá akarjuk tenni a kaját, csináljuk csirizzel! Én is azzal készítem.
Ha úgy látjuk, kellően megkeltek galuskáink, kilisztezett tepsibe, vagy sütő tálba halmozzuk. Először sütőpapírral béleljük ki, majd zsírpapírt terítünk rá. A zsírpapír biztosítja, hogy ne égjen le! Csak jó minőségű zsírpapírt használjunk!
Jól halad a munka. |
Mehet a sütőbe. |
Tálaláskor, selyempapírral díszíthetjük! Ha ismét megszórjuk konfettivel, különleges ízt, és esztétikai élményt nyújt!
Jöhet a cica, megsült a papírgaluska. |
Egyszerű, színpompás. |
Hozzávalók, a tintaleveshez. |
1 üveg, korai szüretelésű tinta. (lehet bármilyen színű, de a kék az igazi) ((meg a frankos)) (((a kékfrankos)))
pár csepp, márkásabb tustinta,
néhány nyomtatópatron, toner,
kevés filctoll,
2-3 golyóstoll betét, azoknak a hozzám hasonló golyósoknak, akik idáig eljutottak, és nem pisilték össze magukat, a röhögéstől!!!
Kezdő háziasszonyok is bátran belefoghatnak.
Tintaleves különlegesség. Mélytengeri, világító tintahalból készítettem. |
Akkor jó, ha szivárványos lesz tőle nyelvünk. Garantáltan jó hangulatot biztosít társaságban, egymás nyelvének hosszas megtekintése. Gyermekeitek, egyenesen röhögő görcsöt fognak kapni! Garantálom!
Mindenképpen, világos edényben kell tálalni! Nagyon szép kontrasztot biztosít a világos, és a tintaleves, sötét tónusa. A sötét tónus, megmarad a tányéron később, az elfogyasztás után is! Győzheted sikálni!
Jó étvágyat, és Boldog Napot!
A menü. Tintaleves, és papírgaluska. |
Ui.: Akik végigolvasták írásomat, megérdemlik, hogy beavassam őket az apró kulisszatitkokba. Már februárban elterveztem, a bejegyzést, és témáját. A szöveget is részben megírtam, amit időnként módosítottam. Jöttek az újabb ötletek, stb. A tintaleves hamar megvolt, különböző fotós trükkökkel.
Nem kalkuláltam be viszont az időjárást. A csiriz egy istennek nem akart megszáradni. Még szerencse, hogy nem az utolsó pillanatra hagytam az "étel" elkészítését, mert nem lettem volna kész vele időre. Nem terveztem, de be kellett vetnem a sütőt is, kis hőmérsékleten, a szárításra. Elvágni, kész művemet, szinte képtelenség volt, bár mindent megpróbáltam. Konyhám legjobb kése, ollóim, és a slicer is alig boldogult a finomsággal.
Ért egy meglepetés is. A tálalt "ételt" megfordítottam, és rögtön csináltam róla így is egy fotót. A sors fintora, hogy pont a leveles tészta reklámját vágtam ki. Legalább engem is megtréfáltak ezen a jeles napon!
Így lett "ételemből" süti. Legalábbis leveles tészta. |
Ez zseniális! :)
VálaszTörlésAprónépségem biztosan szívesen segítene itthon is elkészíteni, ha egyszer belevágok.
Nem bántam meg, hogy megcsináltam, de hidd el, több baj volt vele, mint bármilyen komoly étellel. Megérte! Magam is sokat röhögtem közben.
Törlés