Szeretem a hüvelyeseket. A borsót, a lencsét, a babot, és Hajdunét!
Volt
egy időszak életemben, amikor minden év végén baráti társaságban,
felköszöntöttük, vendégül láttuk egymást. Ez volt az az időszak, amikor a
Darts nevű, kocsmai sportot űztem. A tévedések elkerülése végett, az
ember nem csak azért jár kocsmába, hogy hülyére igya magát. Az ember is
társas lény. Időnként jól esik neki, ha hasonló ívású cimborákkal
társalog, játszik, és néha belekóstol minőségi italokba. Nekem ezt
jelentette a Darts. Na meg az év végi összejövetelt, ahol átadtuk az
általunk létrehozott bajnokság díjait, és igazi nagy bulit csaptunk,
általunk készített kajákkal. Az első alkalom után, már megrendelték a
babsalátámat. Fantáziám nem ismert határt. Már hetekkel a buli előtt
elterveztem, milyen új salátával lepem meg barátaimat, és az összegyűlt
társaságot.
Kalózsaláta update.
Mikor Áron fiam a Gimnáziumban, a minden évben megrendezendő
"salátanap" előtt azzal fordult hozzám, valamit ki kellene találni, már
akkora gyakorlattal rendelkeztem, hogy nem okozott gondot az új
babkreáció. Ezt akkor "kalózsalátának" neveztük el. Volt benne a bab
mellett, kimosott savanyú káposzta, hagyma, és kevés rum is. Csupa olyan
alapanyag, ami egy kalózhajón leledzik. Persze a "főtémához" fiam
osztálytársai is hozzáadták kreativitásukat, így meg is nyerték a
versenyt. Ezzel kölcsönösen hagyományt teremtettünk, mert ezután minden
évben nyertek, új salátával. Nekem csak ki kellett találni a receptet, ők pedig elkészítették.
Kalózsaláta update. |
Babsaláta káposztával, sárgarépával, újhagymával. |
Mint
minden babsalátának, az alapja a főtt bab. Soha nem csináltam még
salátát konzerv babból! Ennek mindig megadtam a módját. Többféle babból
készülhet. Lényeg, hogy ne legyen nagyon apró szemű. Mindez, talán csak a
látvány miatt fontos, de nem utolsó szempont az, hogy a babféléknek
különböző az ízük.
A legfinomabb
salátáimat, a nagy szemű salátababból csináltam, de mindenféle bab szóba
jöhet. Ami minden alkalommal közös volt, a főzés módja. Az előző este
beáztatott babot sós, ecetes vízben, néhány babérlevéllel addig főztem
míg meg nem puhult. Ösztönös szakács lévén, soha nem mérem ki a
hozzávalókat. Biztos vannak rajtam kívül mások is, akik "ráéreznek" a
hozzávalók szükséges mennyiségére. Vannak viszont apró szabályok, amiket
mindenképp szem előtt kell tartani. A bab kényes étel! Nem az
elkészítése. A bab, emésztés közben, kémiai reakcióba lép a
gyomornedvvel. Ilyenkor jó esetben, apró felfúvódást okozhat, rosszabb
esetben, elviselhetetlenné teszi személyünket, társaságunk körében.
Szerencsére ez a hatás nem azonnal jelentkezik, így a fogyasztás után
biztonságos fedezékbe vonulhatunk, ahonnan bátran eregethetjük harci
gázkészletünket. De ez is megakadályozható!!! Én a babos, és káposztás
ételekbe, mindig teszek egy kis csombort (borsikafüvet) Ez a
fűszernövény csökkenti, vagy megakadályozza a felfúvódást. Hatás -
ellenhatás. A csomborral viszont vigyázni kell, mert rendkívül erőteljes
íze van. Ha eltúlozzuk a mennyiséget, jelentősen romlik ételünk
élvezeti értéke!
Újabb babsalátám. |
Tojásos, mustáros babsaláta. |
A
saláták fűszerezése sokféle lehet. Én magam is rengeteg megoldást
kipróbáltam. Készítettem hagymásan, borecettel, tojással,
petrezselyemmel. Készült olivaolajjal, balzsamecettel, lilahagymával,
kaporral. Megcsináltam tejfölösen, és tejföl nélkül. Egy biztos! Ezt az
ételt kár lenne kihagyni! Hideg ételként, egytálként, svédasztalok
elengedhetetlen tartozéka.
Haladó hobbyszakácsoknak nyugodtan ajánlom, hogy ne féljetek a kísérletezéstől! Próbálkozzatok bármivel, ami szerintetek illik a babhoz! Mehet hozzá, hagyma, fokhagyma, a káposzta, sárgarépa, tojás, mustár, ecet, olivaolaj, tejföl. Fűszerként: petrezselyem, kapor, lestyán, csombor, kömény, őrölt bors, só. Legyen szemetek előtt, hogy lágy, harmonikus ízt keverjetek.
Haladó hobbyszakácsoknak nyugodtan ajánlom, hogy ne féljetek a kísérletezéstől! Próbálkozzatok bármivel, ami szerintetek illik a babhoz! Mehet hozzá, hagyma, fokhagyma, a káposzta, sárgarépa, tojás, mustár, ecet, olivaolaj, tejföl. Fűszerként: petrezselyem, kapor, lestyán, csombor, kömény, őrölt bors, só. Legyen szemetek előtt, hogy lágy, harmonikus ízt keverjetek.
Tejföllel, lilahagymával, kaporral. |
Ha pedig elkészült ez a finom étel, kínáljátok meg bátran barátaitokat, családtagjaitokat.
Ne féltsétek Őket a harci gázoktól!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése