Igazságosan elosztva. |
Dermedésre várva. |
A kocsonyásodást segítő zselatin az állatok csontjából, bőréből, hosszú főzés után kerül fazekunkba. Ezért, nagyon sok baromfi, hal, és sertéskocsonyát ismerünk. Így aztán olyan alapanyagokat kell választanunk kocsonyánkhoz, amiben ez megtalálható.
Az elkészült kocsonyák egy része. |
Most, hogy túl vagyunk a bevezetőn, ami úgy érzem hasznos infókat tartalmazott, lássuk az én szilveszteri kocsonyám elkészítésének módját.
Hozzávalók a 24 adaghoz:
4 db sertésláb (köröm)
fél sertésfej füllel együtt,
1 db sertésszív, (tehető hozzá nyelv is)
1 kg sertésbőr,
kevés füstölt lapocka, vagy comb,
1 kg sárgarépa,
fél zeller,
5 fej hagyma,
3 fej fokhagyma,
2 kisebb csilipaprika,
1 kis tasak fekete bors,
só ízlés szerint, de minimum 6 evőkanálnyi.
A hozzávalókat szőrtelenítjük, (ha szükséges gázláng felett leperzseljük a körömről, és a fejről) többször átöblítjük. A szívet kettévágjuk, a billentyűket levágjuk.
Annyi hideg vízben feltesszük főni, ami éppen ellepi. Ha felforrt, a vizet leöntjük, és most már bővebb lében tesszük fel ismét. A vízbe szemes fekete borsot, és sót teszünk. Mikor felforrt, a habját leszedjük, majd takaréklángon, órákig főzzük. Vigyázzunk, ne forrjon, csak gyöngyözzön a víz! Közben időnként a keletkező habot, ismét leszedjük.
Mikor a fejről kezd leválni a hús, hozzáadjuk a zöldségféléket, amit előre darabokra vágtunk, a hagymát, a fokhagymát. Adhatunk hozzá 1-2 csilipaprikát is, ami enyhén csípőssé teszi. Főzhető bele kevés zöldpaprika is, de attól zavarossá válhat a lé, ha túlfő. Beletesszük a füstölt combot, vagy lapockát is, és addig főzzük, míg a répa megpuhul. Feltétlenül kóstoljuk meg, mert ha szükséges, sózhatjuk még. Csinálhatunk próbát is, ha keveset kiveszünk a léből, és azt hűtőbe tesszük. Ha megszilárdul, akkor jó a kocsonyánk.
Levesszűrővel, mindent kiveszünk a léből, és hagyjuk kihűlni. Ha jól dolgoztunk, a csontokról minden lefőtt, így könnyen fel tudjuk szeletelni, és elosztani az előre elkészített edényekbe a lábat, a fejhúst, a szívet vagy nyelvet. Minden tálba teszünk egy darab répát is, és mindegyikbe jusson füstölt hús is. Ez talán a legnehezebb feladat, hogy mindent igazságosan osszunk el.
A fazékban lévő alapléről, a zsiradékot távolítsuk el! Kanállal, vagy merőkanállal a tetején úszó zsiradékot könnyen le lehet szedni, de ha szükséges, használhatunk itatóspapírt is.
A kiadagolt szilárd alapanyagokra merőkanállal rászedjük a már kicsit hűtött lét, és hűvös helyen hagyjuk, hogy megdermedjen. A hagymát, fokhagymát, a borsot, csak ízesítésre használtuk, azt ne tegyünk az edényekbe.
Majdnem mindent kitárgyaltam. A kocsonya átesett a minőség ellenőrzésen, és jól vizsgázott. Így megint nem maradt szilveszteri kocsonya nélkül a család.
Mivel sokan ismertek tudjátok, nem lennék Gasztropajti, ha valami furfang nem jutna az eszembe. Mikor elkezdtem írni az ételekről, elhatároztam, hogy minden kudarcról is be fogok számolni. Mások kárán tanul az okos, és nem akarom, hogy Ti is abba a hibába essetek mint én.
Ez nem jött össze. Ha sikerült volna kiborítani, nagyon szép lett volna. Az aszpik szétesett, és csak egy rakás roncs maradt. De finom volt! |
Most viszont, mivel van még néhány tányérnyi a tegnapelőtt készített kocsonyából, egyet beburkolok.
Boldog Új Évet Mindenkinek!
Sikerült-e a formába öntött aszpik? :) nagyon drukkolok, hogy idén sziveszterkor összejöjjön! Üdvözlettel,
VálaszTörlésPéter