Ez volt a "minta" Brindás Papa rosztyókalevese. |
a Tót (Szlovák) ételeket.
A rosztyókaleves, eredetileg szimpla köménymag levest jelent, rántva, úgy ahogy még nagyanyáink csinálták.
Az egyik legolcsóbb hétköznapi leves volt, a kalóriaértékét csak a rántás, és a bőségesen beleaprított kenyér biztosította. Ma már többnyire pirított kenyérkockát adunk mellé, ami jelentősen növeli élvezeti értékét. Miben más Brindás Papa rosztyókája a több évszázados leveshez képest? Ő jelentősen felturbózta ezt az egyszerű receptet.
Nekem így sikerült. |
Most viszont jöjjön a rosztyókaleves receptje, mert tudom nagyon kíváncsiak vagytok.
Hozzávalók 4 fő részére:
5 - 6 db nagyobb krumpli,
1 kávéskanál köménymag,
4 db tojás,
1 szál füstölt házikolbász,
4 kanál tejföl,
2 kanál liszt,
néhány babérlevél,
só, őrölt bors,
néhány levél friss petrezselyem zöld,
1 kanál almaecet.
A krumplit meghámozzuk, kockára vágjuk, sós, köménymagos vízben, néhány babérlevéllel feltesszük főni.
A tojásokat lazán felverjük, és mikor a krumpli félkemény, kevergetés mellett, vékony sugárban a levesbe csorgatjuk. Kevés almaecetet, csipetnyi borsot, és a felszeletelt házikolbászt teszünk bele. Felforraljuk, majd a tejfölből, vagy főzőtejszínből néhány merőkanálnyi főzőlével csomómentes habarást készítünk. A habarással egy időben, hozzáadjuk a petrezselyem zöldjét is.
Kevesebb mint fél óra alatt, igen tartalmas, finom levest kapunk. A füstölt kolbász pikáns ízt, és gyönyörű színt ad az ételnek.
Ez tehát a rosztyókaleves, Brindás Papa módra, és úgy érzem, sikerült tökéletesen rekonstruálnom az ízeket. Ha pedig Gyulán jártok, mindenkinek javaslom a Kolbászszínház programját, mert különleges kulináris élményben, felhőtlen szórakozásban lesz részetek!
Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.
VálaszTörlésMegcsináltam. Nagyon finom. Feltöltöttem a képet róla, de nem látom.
VálaszTörlés