A mai végeredmény. Finom, tojásos nokedli. |
Újhagymaszár pesto. |
Jelentem, az általam alkotott pesto, amit az újhagyma szárából készítettem, azóta óriási pályafutást járt be! Egy hét alatt, a második legnépszerűbb bejegyzésemmé vált, és mindenhonnan pozitív kritikákat kaptam rá, ahol csak megjelentettem.
Leírásom alapján, el is készítettétek. Na ez a legnagyobb dicséret! Ha méltónak, (és nem csak érdekesnek) találjátok arra, hogy egy kísérlet eredményét, kipróbáljátok saját konyhátokban! Az újhagyma szárából készített pestoról, itt olvashatsz.
Felhasználásra vár. |
Így történt ez most is. Amellett, hogy megkívántam a tojásos galuskát, motoszkált bennem az is, hogyan próbálhatom ki benne a pestomat.
Csirkepaprikás mellé kitűnő. |
Rögtön elképzeltem, a nemsokára készítendő ételeim mellé is. Meg fogják állni helyüket. A pesto hódító útjára indult! De ezekről, majd később.
A galuskáról nem kell külön receptet írnom, mert minden magára valamit adó háziasszony, készített már. Itt a bizonyíték rá, hogy pasik is csinálhatják. Elvégre...
Rögtön, kétfélét készítettem. Ha már nokedli, legyen kövér!
Szaggatásra várva. |
A minap láttam egy főzőműsorban, hogy egy neves szakács azt mondta: "ezzel még 15 percig főzzük" Ezt a galuska, az ételbe történt szaggatása utáni időről mondta. Rögtön felkaptam fejecskémet! Én, még ennyi ideig, sosem főztem nokedlit. Már Nagyanyám is megmondta, ha a galuska a víz színére feljön, rögvest szűrhetem is le. Öreganyámnak adok igazat! Ha pörköltbe, vagy levesbe, raguba főzök galuskát, akkor mikor beleszaggattam, akár le is vehetem a tűzről. A forró közegben, meg fog főni! Nem kell várni! Az más kérdés, hogy csak akkor szaggatom bele a galuskát, mikor eljött az ideje. A paprikás krumpliba is csak akkor, ha a krumpli, már megfőtt. Igaz?
De térjünk vissza a kísérletekhez. Az imént készített galuskát, csirkepaprikás mellé tálaltam. Nem fogok ódákat zengeni róla, de... Egyszóval, finom lett!
Néhány kép a galuska, és a tojásos massza készítéséről. |
Az nem tojásos galuska!
Ezek már a végső fázisok. |
A lényeg, a lényeg! A végeredmény, ami ebben az esetben, nagyon finom lett. A tojásos nokedli lágy, selymes ízét, nagyon feldobta a pestos, bő borsos íz. Már csak a fejes saláta hiányzott, de szentséget törtem. Nem is tudom, miért végződik minden tojásos galuska recept úgy, hogy: "fejes salátával tálaljuk"??? Mi van, ha nincs otthon saláta? Ne együnk tojásos nokedlit? Nekem jó volt úgy ahogy csináltam. A végén, még megszórtam újhagyma karikákkal, és teljes volt a gyönyör!
Megint elérkeztem ahhoz, hogy a felhasznált mennyiségekről is írnom kell. Jöjjön!
2 tojás,
3 ek. finomliszt,
6 ek. rétesliszt,
csipet só, kevés víz.
A hozzávalókat kikavarjuk, lobogó vízbe szaggatjuk. Ha a víz színére jönnek a galuskák, leszűrjük. A kikavart masszát, nem kell pihentetni! Azonnal szaggathatjuk!
2 tojás,
1 ek. tejföl,
1 ek. pesto. (ebben az esetben újhagyma szárából készült pestot használtam, de az eredeti módon készítettel is csinálhatjátok)
Ezt a keveréket hozzáadva a galuskákhoz, addig sütjük, míg össze nem áll a tojásos massza. Frissen őrölt borssal, friss, karikára vágott újhagymával tuningolunk rajta.
Én csak úgy magában kóstoltam, de biztos finom a fejes salátával is. Ha már annyira ragaszkodunk a beidegződéshez!
most csak nyelek nagyokat :)) de mivel hagymas vagyok, mi több, tésztás vagyok, mi több, tojasos nokedlis vagyok, nem is kerdes, hogy mi lesz a jövöheten a menü nalunk :))
VálaszTörlés