Alapétel Koreában. Minden nap fogyasztják. Mindenhez, mindenhol. Az ázsiai étkezés, nagyban eltér az európaitól. Nincs előétel, főfogás, desszert. Egyszerre, rengeteg minden kitéve az asztalra, és abból eszel, amiből kedved tartja. Mivel a kimchit nem frissen tálalják, sőt kifejezetten napokig érlelni kell, nincs gond. Nem két-három adagot készítenek belőle, így nyugodtan rá lehet járni, akár napokig. Én is elkészítettem, és két nap után fogyasztható. Lehet, hogy ez szentségtörés, mert állítólag akár öt napig is érlelik, de a kíváncsiság... (Azt is elárulom, azonnal megkóstoltam, mert nem lehetett ellenállni neki.) Nem lennék igazán Gasztropajti, ha nem néztem volna utána kicsit a kimchinek. Autentikus, koreai étel. A lényege, az ízesítés, és a több napig történő érlelés. Az alapanyag, minden esetben a kínai kel. Láttam már olyan kimchit, amiben egészben volt a kel, és körbevéve, fűszeres masszával érlelték. A kínai kel, egyébként könnyen szívja magába a különböző szószokat, olajokat, amiket rostjai átvesznek, és finom étel válik belőle.
A fő hozzávalók. |
Mivel ennek állni kell, legalább 5 órát, megcsináltam a másik két salátát. Az egyik, a hat éve kitalált rigósaláta lett, amiről már meg is írtam az elkészítés módját. A rigósalátáról így írtam. A másik, a levelek, kicsit keményebb közepéből, egy köményes, muzsdélyos saláta lett, ami szintén jól sikerült.
Összetépett salátalevelek. |
Tálalva. |
Azért, a kíváncsiságom határtalan volt. Engem úgy tanítottak, hogy kóstoljam az ételt. Meg is tettem. Igen finom lett. A fotózás kedvéért, viszont kivettem belőle egy adagot. Fotók egész sora, majd eszembe jutott, a munka elején félretett levél, és újabb sorozat fotó. Mindkét portfólió remekül sikerült. Mivel azóta eltelt már egy nap, így anélkül ehetek belőle, hogy újabb szentségtörést követnék el.
Máskor is meg fogom csinálni!
Bár már leírtam, mit tettem bele, de könnyebb ha a végén ott a bevásárlólista.
1 fej kínai kel,
1 jégcsapretek, vagy 1 csomó hónapos retek,
2 nagyobb sárgarépa,
3 db. zöldhagyma,
1 dl. szójaszósz,
5 gerezd fokhagyma,
1 evőkanál reszelt gyömbér,
1 evőkanál édesítőszer, vagy 2 evőkanál méz,
2-3 evőkanál almaecet,
1 evőkanál mogyoróolaj,
csilipaprika ízlés szerint (én csípősen szeretem)
csipet só.
A saláták esetében, ritkán fordul elő, hogy nem kell utána fűszereznem az ételt. Ahogy összeérnek az ízek, mindig kell valamit pótolni. Most nem kellett!
Végül, egy érdekesség! Találtam egy koreai filmet a kimchi készítéséről. Érdekes!!! Itt megnézheted.
Nagyon tetszik. Szeretem....:)
VálaszTörlésÉn is megkóstoltam volna, sőt azt hiszem, csak egy kicsit hagynék a következő napokra.
Már beért. Nagyon finom lett! Most más receptekre fogok koncentrálni.
Törlés